Nepatřím mezi milovníky klasické rajčatové polévky. Aby byla opravdu fenomenálně dobrá, plná chuti a příjemně nasládlá, tak je potřeba ji připravovat ze skutečně zralých rajčat. Jinak bývá kyselá nebo je nutné ji doslazovat. Proto je tu moje krémová polévka, která chutná po rajčatech, ale chuťové tóny jdou dosladka díky červené čočce a mrkvi. 

Další recepty z této série najdete tady.


Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 6 mrkví o celkové váze 600 g (váha před očištěním)
  • 200 g červené čočky
  • 400 g konzervovaných rajčat (1 plechovka)
  • 250 ml kokosového mléka
  • 800 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • sůl

K podávání

  • uzené nebo marinové tofu, různá semínka, kváskový chleba

Postup

  1. Olej naliju rozehřát do velkého hrnce. 
  2. Cibuli nakrájím nahrubo a vhodím restovat do hrnce.
  3. Mrkve očistím a nakrájím na kolečka. Přihodím do hrnce. Restuju s cibulí cca 5–7 minut na vyšší výkon. Mrkve začnou světlat a cibule zlátnout.
  4. Přisypu čočku a přiliju rajčata, kokosové mléko a vývar. Lehce osolím.
  5. Polévku přiklopím poklicí a vařím na ¾ výkonu sporáku cca 25 minut.
  6. Poté polévku rozmixuju tyčovým mixérem dohladka.
  7. Podávám kupříkladu s opečeným uzeným tofu, semínky a kváskovým chlebem.

🍽️ Počet porcí: 4–6
Doba přípravy: 40 minut
🌿 Jídlo je veganské (v případě použití zeleninového vývaru), bezlepkové a bezlaktózové. 
Tipy na obměny: nebojte se použít koření. Já moc ráda sahám po římském kmínu, mletém koriandru a špetce chilli. Opečené tofu je tu zdrojem bílkovin. Místo kokosového mléka sáhněte po smetaně, žervé nebo ricottě. Polévku můžete připravit z batátů nebo dýně.
👧🏻 Moje doporučení pro děti: Polévka je vhodná pro nejmenší děti (od 6 měsíců) po zavedení alergenů. Množství soli upravte dle svých zvyklostí a věku dítěte. 
🫙 Suroviny ze zásob: čočka, mrkev, vývar, rajčata, kokosové mléko
💰 Cena: 17–26 Kč na porci