Pojďte si se mnou připravit krásné jarní jídlo, které se skládá z nadýchaných bezlepkových lívanců, výrazného krému z dýňového másla a svěžího salátu plného jarního listí. Věřím, že vás trochu netradiční lívance budou bavit k snídani, obědu nebo klidně k večeři. 

Co je dobré vědět o použitých surovinách?

Dýňová mouka je přirozeně bezlepková, obsahuje vysoké množství bílkovin a minimum sacharidů. Olej z lískových ořechů je zastudena lisovaný a má krásně nasládlou a jemně ořechovou chuť. Olej z lískových ořech obsahuje vitamíny A, B a E a zdravé nenasycené tuky.


Ingredience na 3 cca 15cm lívance

Bylinkové lívance z dýňové mouky

  • 2 vejce
  • 125 g plnotučného tvarohu (používám tvaroh ve vaničce)
  • menší hrst nasekaných bylinek (na jaře mohou být kopřivy nebo medvědí česnek)
  • 50 g dýňové mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžíce oleje na smažení

Krém z dýňového másla

  • 125 g plnotučného tvarohu
  • 1 velká lžíce másla z dýňových semínek
  • menší hrst nasekaných bylinek (na jaře mohou být kopřivy nebo medvědí česnek)
  • špetka soli

Jarní salát s ořechy


Postup

Bylinkové lívance

  1. Ve větší misce rozmíchám všechny suroviny kromě oleje. 
  2. Na pánvi si rozehřeju olej a vliju naběračku těsta. 
  3. Opékám z obou stran.

Krém z dýňového pesta

  1. V misce rozmíchám všechny suroviny. Osolím podle chuti. 

Jarní salát s ořechy

  1. Ořechy orestuju nasucho na pánvi. 
  2. Ve míse promíchám saláty, přidám pokrájené ředkvičky, zakápnu olejem z lískových ořechů a citronovou šťávou. Na závěr přidám i nahrubo nasekané opražené ořechy. 

Kompletace

  1. Lívance poskládám na talíř a navrstvím na ně poctivou porci krému z dýňového másla. Podávám s jarním salátem. 

Doba přípravy
30 minut

Počet porcí
2

Jídlo je vegetariánské a bezlekové.

Recept jsem připravila v milé dlouhodobé spolupráci s českou firmou AGRO-EL Znojmo.