Pojďte si se mnou připravit krásné jarní jídlo, které se skládá z nadýchaných bezlepkových lívanců, výrazného krému z dýňového másla a svěžího salátu plného jarního listí. Věřím, že vás trochu netradiční lívance budou bavit k snídani, obědu nebo klidně k večeři.
Co je dobré vědět o použitých surovinách?
Dýňová mouka je přirozeně bezlepková, obsahuje vysoké množství bílkovin a minimum sacharidů. Olej z lískových ořechů je zastudena lisovaný a má krásně nasládlou a jemně ořechovou chuť. Olej z lískových ořech obsahuje vitamíny A, B a E a zdravé nenasycené tuky.
Ingredience na 3 cca 15cm lívance
Bylinkové lívance z dýňové mouky
- 2 vejce
- 125 g plnotučného tvarohu (používám tvaroh ve vaničce)
- menší hrst nasekaných bylinek (na jaře mohou být kopřivy nebo medvědí česnek)
- 50 g dýňové mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 lžíce oleje na smažení
Krém z dýňového másla
- 125 g plnotučného tvarohu
- 1 velká lžíce másla z dýňových semínek
- menší hrst nasekaných bylinek (na jaře mohou být kopřivy nebo medvědí česnek)
- špetka soli
Jarní salát s ořechy
- 30 g lískových ořechů
- 50 g oblíbeného salátu (polníček, baby špenát, medvědí česnek, listy pampelišky…)
- 4–5 ředkviček
- 1–2 lžíce oleje z lískových ořechů
- šťáva z ¼ citronu
Postup
Bylinkové lívance
- Ve větší misce rozmíchám všechny suroviny kromě oleje.
- Na pánvi si rozehřeju olej a vliju naběračku těsta.
- Opékám z obou stran.
Krém z dýňového pesta
- V misce rozmíchám všechny suroviny. Osolím podle chuti.
Jarní salát s ořechy
- Ořechy orestuju nasucho na pánvi.
- Ve míse promíchám saláty, přidám pokrájené ředkvičky, zakápnu olejem z lískových ořechů a citronovou šťávou. Na závěr přidám i nahrubo nasekané opražené ořechy.
Kompletace
- Lívance poskládám na talíř a navrstvím na ně poctivou porci krému z dýňového másla. Podávám s jarním salátem.
Doba přípravy
30 minut
Počet porcí
2
Jídlo je vegetariánské a bezlekové.
Recept jsem připravila v milé dlouhodobé spolupráci s českou firmou AGRO-EL Znojmo.