Absolutně snadná krémová polévka, kterou připravíte za pár minut a navíc do ní schováte spoustu zeleniny i luštěniny.
Místo cukety a hrášku můžete použít jen samotnou cuketu. Hrášek vyměňte za špenát. Ale klidně přihoďte i čerstvé bylinky. Na jaře i kopřivy nebo medvědí česnek.
Ráda tady používám červenou čočku, která je chuťově nasládlá. Ale pokud máte doma v zásobě uvařený hrách, bílé fazole nebo cizrnu, použijte i je. Luštěniny polévku nejen skvěle dochutí a zahustí, ale zároveň dodají další živiny.
Aby vás hlad přeci jen nedohnal, doporučuju k polévce připravit zapečený chleba se sýrem a s kimchi. Musím říct, že tahle forma konzumace kimchi je pro mě více než přijatelná, přestože samotnému kimchi zatím neholduju.
Ingredience
Hráškový krém s červenou čočkou
- 15 g másla
- 1 cibule
- 2 menší cukety
- 200 g červené čočky
- 1000 ml horké vody nebo zeleninového vývaru
- 350 g mraženého hrášku
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce světlého misa v případě použití vody (např. toto)
- k podávání | nasekané a opečené ořechy a olivový olej
Zapečený chleba s kimchi
- 8 plátků staršího kváskového chleba
- 100 g žervé
- 100 g ementálu nebo goudy
- kimchi podle chuti
Postup
Hráškový krém s červenou čočkou
- Máslo vhodím rozehřát do velkého hrnce.
- Mezitím si pokrájím cibuli nahrubo. Vhodím ji restovat do hrnce.
- Cuketu nakrájím na půlkolečka a přihodím ji k cibuli. Společně restuju na vyšší výkon sporáku cca 5 minut.
- Přisypu čočku a zaliju vroucí vodou nebo vývarem.
- Hrnec přiklopím poklicí a vařím na ¾ výkonu sporáku 10 minut. Mezitím si zapnu troubu a pustím se do přípravy zapečeného chleba.
- Po 10 minutách přisypu hrášek. Nechám prohřát cca 2 minuty. Vypnu sporák.
- Rozmixuju tyčovým mixérem.
- Zjemním smetanou a ochutím miso pastou (pokud jsem používala vodu). Znovu společně promixuju.
- Posypu opraženými oříšky a zakápnu olivovým olejem.
Zapečený chleba s kimchi
- Začnu rozhřívat troubu na 200 stupňů.
- Velký plech vyložím pečicím papírem.
- Každý plátek chleba potřu žervé.
- Na každý druhý plátek položím kimchi podle chuti.
- Zastrouhám sýrem a příklopím druhým plátkem chleba.
- Dám do trouby péct na cca 15 minut.
- Stejně tak se dá použít kontaktní gril nebo opéct chleby z obou stran na pánvi.
Tip pro nejmenší
Hráškový krém je vhodný pro nejmenší děti od 6 měsíců (po zavedení alergenů). V tomto případě doporučuju místo kombinace vody a misa sáhnout po kvalitním domácím vývaru – klidně i masovém. U domácího vývaru si ohlídáte množství soli, není pak problém jej použít pro malé děti jako základ do polévek či omáček.
Doba přípravy
do 30 minut
Počet porcí
4
Polévka i chleby jsou vegetariánské. Polévka je navíc bezlepková.