Absolutně snadná krémová polévka, kterou připravíte za pár minut a navíc do ní schováte spoustu zeleniny i luštěniny. 

Místo cukety a hrášku můžete použít jen samotnou cuketu. Hrášek vyměňte za špenát. Ale klidně přihoďte i čerstvé bylinky. Na jaře i kopřivy nebo medvědí česnek. 

Ráda tady používám červenou čočku, která je chuťově nasládlá. Ale pokud máte doma v zásobě uvařený hrách, bílé fazole nebo cizrnu, použijte i je. Luštěniny polévku nejen skvěle dochutí a zahustí, ale zároveň dodají další živiny. 

Aby vás hlad přeci jen nedohnal, doporučuju k polévce připravit zapečený chleba se sýrem a s kimchi. Musím říct, že tahle forma konzumace kimchi je pro mě více než přijatelná, přestože samotnému kimchi zatím neholduju. 


Ingredience

Hráškový krém s červenou čočkou

  • 15 g másla
  • 1 cibule
  • 2 menší cukety
  • 200 g červené čočky
  • 1000 ml horké vody nebo zeleninového vývaru
  • 350 g mraženého hrášku
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce světlého misa v případě použití vody (např. toto)
  • k podávání | nasekané a opečené ořechy a olivový olej 

Zapečený chleba s kimchi

  • 8 plátků staršího kváskového chleba
  • 100 g žervé
  • 100 g ementálu nebo goudy
  • kimchi podle chuti

Postup

Hráškový krém s červenou čočkou

  1. Máslo vhodím rozehřát do velkého hrnce. 
  2. Mezitím si pokrájím cibuli nahrubo. Vhodím ji restovat do hrnce. 
  3. Cuketu nakrájím na půlkolečka a přihodím ji k cibuli. Společně restuju na vyšší výkon sporáku cca 5 minut. 
  4. Přisypu čočku a zaliju vroucí vodou nebo vývarem.
  5. Hrnec přiklopím poklicí a vařím na ¾ výkonu sporáku 10 minut. Mezitím si zapnu troubu a pustím se do přípravy zapečeného chleba. 
  6. Po 10 minutách přisypu hrášek. Nechám prohřát cca 2 minuty. Vypnu sporák.
  7. Rozmixuju tyčovým mixérem. 
  8. Zjemním smetanou a ochutím miso pastou (pokud jsem používala vodu). Znovu společně promixuju.
  9. Posypu opraženými oříšky a zakápnu olivovým olejem. 

Zapečený chleba s kimchi

  1. Začnu rozhřívat troubu na 200 stupňů. 
  2. Velký plech vyložím pečicím papírem. 
  3. Každý plátek chleba potřu žervé. 
  4. Na každý druhý plátek položím kimchi podle chuti. 
  5. Zastrouhám sýrem a příklopím druhým plátkem chleba. 
  6. Dám do trouby péct na cca 15 minut. 
  7. Stejně tak se dá použít kontaktní gril nebo opéct chleby z obou stran na pánvi.

Tip pro nejmenší

Hráškový krém je vhodný pro nejmenší děti od 6 měsíců (po zavedení alergenů). V tomto případě doporučuju místo kombinace vody a misa sáhnout po kvalitním domácím vývaru – klidně i masovém. U domácího vývaru si ohlídáte množství soli, není pak problém jej použít pro malé děti jako základ do polévek či omáček. 

Doba přípravy
do 30 minut

Počet porcí
4

Polévka i chleby jsou vegetariánské. Polévka je navíc bezlepková.