Můj nejvíc nejoblíbenější, taky nejrychlejší a nejvíc variabilní recept na kari. Slibuju, že ho budete taky milovat.
Ingredience
- mix různé zeleniny (já tentokrát dala 1 cibuli, 3 mrkve, 1 brokolici /včetně košťálu/, půl červené papriky
- 1 lžíce oleje
- zdroj bílkovin (cizrna, fazole, tofu, kuřecí maso, krevety – já dala 250 g vařené cizrny)
- 70 g balijského kari | tohle kari je nepálivé. Pokud máte raději pálivé, dejte thajské červené kari. Toho dávám méně, cca ½ polévkové lžíce.
- 400 ml kokosového mléka (1 plechovka)
- 400 ml vody
- sójová omáčka na dochucení (mám také ráda tu od Živiny)
K podávání
- koriandr, limeta, sezam, jasmínová rýže
Postup
- Veškerou zeleninu očistím a nakrájím – cibuli nahrubo, mrkev na kolečka/půlkolečka, košťál brokolice na kousky. Růžičky brokolice rozdělím na menší. Papriku na kostky.
- Ve velkém woku nebo hrnci rozpálím olej. Začnu restováním tvrdé zeleniny (mrkev, cibule a košťál). Restuju na vysoký výkon sporáku cca 5 minut.
- Poté přidám papriku a růžičky brokolice. Přisypu cizrnu.
- Ochutím základem na kari. Zarestuju.
- Přiliju kokosové mléko a vodu.
- Promíchám a přiklopím poklicí. Vařím na ¾ výkonu sporáku 10 minut.
- Mezitím uvařím rýži.
- Ochutnám, zda je zelenina hotová. Pokud ano, vypnu sporák a dochutím sójovou omáčkou.
- Pro hustější konzistenci část kari rozmixuju.
- Podávám s rýží, koriandrem, sezamem a kousky limety.
Tip na obměny
Místo luštěnin můžete spolu se zeleninou zarestovat kousky kuřecího masa. Pokud chcete přidat krevety, ty dávejte cca 7 minut před dovařením.
Jaká zelenina se hodí do kari? Pevná zelenina jako mrkev, petržel, brambory, batáty, dýně. Poté paprika, cukety, květák, brokolice. Až po úplně křehkou zeleninu jako je špenát, fazolové lusky, hrášek.
Doba přípravy
25 minut
Počet porcí
4
Vegan
Bez lepku
Bez laktózy