Snadnou formou, jak zakomponovat luštěniny do jídelníčku, jsou pomazánky. Navíc je příprava téměř bezpracná a díky uzené a pečené paprice chuťově vymazlená tak, že chutná i masožravcům.
Nezapomeňte na Instagramu sdílet své oblíbené luštěninové recepty pod #lusteninakazdytyden.
Ingredience
- 250–300 g červených paprik (cca 2 papriky, váha před očištěním)
- 250 g vařených fazolí (můžou být bílé i červené)
- 1 a ½ lžičky uzené papriky
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce olivoveho oleje
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky cukru
Postup
- Papriky omyju a dám do pekáčku. Nijak je nekrájím, nekořením. Vložím do trouby, kterou zapnu na 200 stupňů. Peču cca 40 minut. Nechám vychladnout. Stačí do chvíle, kdy je zvládnu vzít do ruky.
- Z paprik odstraním stopku, semínka i slupku. Díky upečení se slupka sloupne velmi snadno.
- Očištěnou papriku dám do nožového mixéru. Přidám fazole, uzenou papriku, citrónovou štávu, olivový olej, sůl a cukr. Rozmixuju dohladka.
- Podávám s oblíbeným pečivem nebo i jako dip k pečené zelenině.
Doba přípravy: 10 minut + čas na pečení paprik
Pomazánka je veganská, bezlepková, bezlaktózová a neskutečně dobrá.