
Jídlo, které vám zachrání život nebo alespoň večeři, když máte doma vymetenou lednici a navrch ještě nestíháte. Potřebujete mít v zásobě jen balení bramborových gnocchů, nějakou zeleninu a sýr. Jídlo si zamilujete nejen pro jeho rychlost, chuť, ale i variabilitu.


Co potřebuju?
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 g bramborových gnocchů
- 250 g ricotty
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- 250 g mraženého hrášku
- sůl
- 100 g sýra typu ementál
Jak postupuju?
- Začnu předehřívat troubu na 210 stupňů.
- Do pekáčku naliju olej, vsypu gnocchi (gnocchi nevařím), přidám ricottu, hořčici, hrášek a lehce osolím (já nesolím vůbec), promíchám a zasypu nahrubo nastrouhaným sýrem.
- Peču 25 minut a ještě na dalších 5 minut přepnu na zapékání pod grilem.
- Servíruju rovnou z pekáčku.
TIP: ricottu můžete zředit trochu mlékem, získáte krémovější konzistenci
Nápady na další obměny
Místo ricotty se hodí zakysaná smetana, cottage, žervé (doporučuju smíchat 180 g žervé a 70 ml mléka) i smetana ke šlehání (stačí 200 ml)
Místo ementálu bude moc dobrý čedar i mozzarella
Místo hrášku fungují cherry rajčata, nakrájená cuketa nebo třeba špenát
A co dál? Přidejte bylinky, nasekaný česnek, nakrájené olivy i na menší kostky nakrájené kuřecí prso.



Doba přípravy
5 minut
Pečení
30 minut při 210 stupních
Počet porcí
3–4
Forma na pečení
Obdélníková keramická mísa o rozměrech 22×15 cm