Jídlo, které vám zachrání život nebo alespoň večeři, když máte doma vymetenou lednici a navrch ještě nestíháte. Potřebujete mít v zásobě jen balení bramborových gnocchů, nějakou zeleninu a sýr. Jídlo si zamilujete nejen pro jeho rychlost, chuť, ale i variabilitu.


Co potřebuju?

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g bramborových gnocchů
  • 250 g ricotty
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 250 g mraženého hrášku
  • sůl 
  • 100 g sýra typu ementál

Jak postupuju?

  1. Začnu předehřívat troubu na 210 stupňů.
  2. Do pekáčku naliju olej, vsypu gnocchi (gnocchi nevařím), přidám ricottu, hořčici, hrášek a lehce osolím (já nesolím vůbec), promíchám a zasypu nahrubo nastrouhaným sýrem.
  3. Peču 25 minut a ještě na dalších 5 minut přepnu na zapékání pod grilem.
  4. Servíruju rovnou z pekáčku.

TIP: ricottu můžete zředit trochu mlékem, získáte krémovější konzistenci


Nápady na další obměny

Místo ricotty se hodí zakysaná smetana, cottage, žervé (doporučuju smíchat 180 g žervé a 70 ml mléka) i smetana ke šlehání (stačí 200 ml)

Místo ementálu bude moc dobrý čedar i mozzarella

Místo hrášku fungují cherry rajčata, nakrájená cuketa nebo třeba špenát

A co dál? Přidejte bylinky, nasekaný česnek, nakrájené olivy i na menší kostky nakrájené kuřecí prso. 

Doba přípravy
5 minut

Pečení
30 minut při 210 stupních

Počet porcí 
3–4

Forma na pečení
Obdélníková keramická mísa o rozměrech 22×15 cm