Sýr cottage se hodí nejen k svačině na chleba. Je perfektní i do snídaňových lívanců. 

TIP: Jak mít lívance ještě nadýchanější?

Připravte těsto jen ze žloutky a bílky ušlehejte zvlášť do pěny. Sníh z bílků vmíchejte do těsta těsně před pečením lívanců.

Celozrnná mouka dodá lívancům vlákninu, ale i hutnost. Pokud je chcete mít lehké jako obláček, použijte hladkou mouku. Pro “nadlehčení” sáhněte po jemných ovesných vločkách a dejte jich cca třetinu z celkové váhy mouky.


Co potřebuju?

  • 2 vejce
  • 200 g cottage
  • 1,5 lžíce cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 120 g špaldové mouky (může být hladká i celozrnná nebo mix)
  • 1 lžíce oleje na opékání (používám řepkový)
  • k podávání | domácí pribiňáček nebo tvaroh, čerstvé ovoce

Jak postupuju?

  1. Vejce a cottage dám do nožového mixéru a rozmixuju dohladka. 
  2. Přidám cukru, jedlou sodu, sůl a špaldovou moukou. Znovu promixuju. Nechám 30 minut těsto odpočinout.
  3. Na pánvi rozpálím olej a vliju malou naběračku těsta. Opékám z obou stran. 
  4. Podávám s domácím pribiňáčkem/tvarohem a ovoce.

Líbí se vám snídaňový set v podobě talířku a hrnečku? Jde o autorkou keramiku od Jinad studio, které si můžete pořídit společně s mojí Neobyčejnou kuchařkou.

Počet lívanců
6–8

Doba přípravy
50 minut (včetně 30 minut odležení těsta)