Kakaový korpus, tvarohový krém a čokoláda – to je Míša dort. Pokud jste příznivci této klasiky, mohla by vás nadchnout vyletněná verze doplněná o lyofilizované maliny. Maliny dodají tvarohové vrstvě krásnou růžovou barvu a především svěžest.
Co potřebuju?
Kakaový korpus
- 3 vejce
- 40 g třtinového cukru
- 30 g másla + kousek navíc na vymazání formy
- 30 g holandského kakaa
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 50 g hladké špaldové mouky
- špetku soli
Tvarohovo-malinový krém
- 50 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 750 g tučného tvarohu v alobalu
- 30 ml mléka
- 20 g lyofilizovaných malin
Dokončení
Poleva
- 100 ml smetany ke šlehání
- 100 g tmavé čokolády (70–85 % kakaa)
Zdobení
- čerstvé maliny a ostružiny
- křupavé ořechy a lyofilizované ovoce v čokoládě nebo skvělé budou i lyofilizované maliny, jahody a ostružiny, které najdete v Křupavém ovoci
Jak postupuju?
Kakaový korpus
- Všechny suroviny z lednice si vyndám na linku alespoň hodinu před začátkem pečení.
- Spodek dortové formy vyložím pečicím papírem a boky vymažu máslem. Začnu také předehřívat troubu na 170 stupňů.
- Do velké mísy dám vejce a cukr. Vyšlehám do nadýchané pěny, nejlépe to jde v kuchyňském robotu za pomoci balónové metly. Trvá to 10–15 minut.
- Mezitím si rozpustím máslo a nechám jej zchladnout.
- Za stálého šlehání vliju máslo k našlehaným vejcím.
- Do tohoto základu proseju přes sítko kakao, mouku, prášek do pečiva a sůl. Lehce „založím/vmíchám“ do vaječného základu. Ideální je použít stěrku.
- Těsto přendám do formy, rovnoměrně rozetřu a dám péct.
- Peču 13–15 minut. Propečenost korpusu vyzkouším vpichem špejle, pokud je po vytažení suchá, korpus je upečený. Vyndám ho z formy a nechám jej vychladnout na mřížce.
Tvarohovo-malinová náplň
- Všechny suroviny z lednice si vyndám na linku alespoň hodinu před začátkem přípravy náplně.
- Do velké mísy dám změklé máslo a cukr a ušlehám do pěny, nejlépe to jde v kuchyňském robotu pomocí balónové metly. Trvá to 5 minut.
- Poté postupně zašlehávám tvaroh. Pro jemnější konzistenci zašlehám mléko.
- Na závěr zašlehávam lyofilizované maliny. Není třeba už šlehat dlouho, je příjemné, když v náplni zůstanou sem tam malinové kousky.
- Dám alespoň na hodinu vychladit do lednice.
Dokončení
- Tvarohovou náplň nanesu na korpus. Co nejvíc rovnoměrně rozetřu. Uložím do lednice.
- Připravím polevu – smetanu ohřeju k bodu varu, odstavím ze sporáku a vmíchám čokoládu, rozmíchám dohladka.
- Polevu rozetřu na dortu.
- Dozdobím čerstvými malinami, ostružinami, ořechy a lyofilizovanými ovocem.
Doba přípravy
60 minut + čas na odležení dortu v lednici
Forma na pečení
Dortová forma s odnímatelnými boky o průměru 20 až 22 cm
Recept jsem připravila v milé spolupráci s Mixit
Od pondělí 19. června do pondělí 26. června platí slevový kód BUCHTAVTROUBE na celý nákup. Platí pro CZ i SK e-shop. Do konce června navíc platí uvítací dárek 100 Kč v kreditech při instalaci nové aplikace Mixit.