Kakaový korpus, tvarohový krém a čokoláda – to je Míša dort. Pokud jste příznivci této klasiky, mohla by vás nadchnout vyletněná verze doplněná o lyofilizované maliny. Maliny dodají tvarohové vrstvě krásnou růžovou barvu a především svěžest. 


Co potřebuju?

Kakaový korpus

  • 3 vejce
  • 40 g třtinového cukru
  • 30 g másla + kousek navíc na vymazání formy
  • 30 g holandského kakaa
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 50 g hladké špaldové mouky
  • špetku soli

Tvarohovo-malinový krém

  • 50 g másla
  • 80 g moučkového cukru 
  • 750 g tučného tvarohu v alobalu
  • 30 ml mléka
  • 20 g lyofilizovaných malin

Dokončení

Poleva

  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 g tmavé čokolády (70–85 % kakaa)

Zdobení


Jak postupuju?

Kakaový korpus

  1. Všechny suroviny z lednice si vyndám na linku alespoň hodinu před začátkem pečení.
  2. Spodek dortové formy vyložím pečicím papírem a boky vymažu máslem. Začnu také předehřívat troubu na 170 stupňů. 
  3. Do velké mísy dám vejce a cukr. Vyšlehám do nadýchané pěny, nejlépe to jde v kuchyňském robotu za pomoci balónové metly. Trvá to 10–15 minut.
  4. Mezitím si rozpustím máslo a nechám jej zchladnout. 
  5. Za stálého šlehání vliju máslo k našlehaným vejcím.
  6. Do tohoto základu proseju přes sítko kakao, mouku, prášek do pečiva a sůl. Lehce „založím/vmíchám“ do vaječného základu. Ideální je použít stěrku.
  7. Těsto přendám do formy, rovnoměrně rozetřu a dám péct.
  8. Peču 13–15 minut. Propečenost korpusu vyzkouším vpichem špejle, pokud je po vytažení suchá, korpus je upečený. Vyndám ho z formy a nechám jej vychladnout na mřížce.

Tvarohovo-malinová náplň

  1. Všechny suroviny z lednice si vyndám na linku alespoň hodinu před začátkem přípravy náplně.
  2. Do velké mísy dám změklé máslo a cukr a ušlehám do pěny, nejlépe to jde v kuchyňském robotu pomocí balónové metly. Trvá to 5 minut. 
  3. Poté postupně zašlehávám tvaroh. Pro jemnější konzistenci zašlehám mléko.
  4. Na závěr zašlehávam lyofilizované maliny. Není třeba už šlehat dlouho, je příjemné, když v náplni zůstanou sem tam malinové kousky. 
  5. Dám alespoň na hodinu vychladit do lednice.

Dokončení

  1. Tvarohovou náplň nanesu na korpus. Co nejvíc rovnoměrně rozetřu. Uložím do lednice.
  2. Připravím polevu – smetanu ohřeju k bodu varu, odstavím ze sporáku a vmíchám čokoládu, rozmíchám dohladka.
  3. Polevu rozetřu na dortu.
  4. Dozdobím čerstvými malinami, ostružinami, ořechy a lyofilizovanými ovocem. 

Doba přípravy
60 minut + čas na odležení dortu v lednici

Forma na pečení
Dortová forma s odnímatelnými boky o průměru 20 až 22 cm

Recept jsem připravila v milé spolupráci s Mixit

Od pondělí 19. června do pondělí 26. června platí slevový kód BUCHTAVTROUBE na celý nákup. Platí pro CZ i SK e-shop. Do konce června navíc platí uvítací dárek 100 Kč v kreditech při instalaci nové aplikace Mixit.