Bowl anebo také miska je pro mne symbolem skvělého, bohatého a barevného jídla. Baví mne, jak může být pokaždé jiná a vždycky zábavná. Nejraději svojí bowl skládám z obilovin a luštěnin, pak přidávám teplou pečenou zeleninu, čerstvou zeleninu pro osvěžení. Nesmí chybět chuťově výrazný dresink a také ráda dávám sýr, tofu anebo vajíčko pro doplnění bílkovin. A ořechy, semínka anebo slanou granolu, protože křupavost sluší každému jídlu.


Co potřebuju?

  • 150 horské čočky (používám Menu Gold)
  • 150 g bulguru
  • 1 batáta
  • 1 cuketa
  • 100 g cherry rajčat
  • sůl
  • 1 lžička oleje (já mám olej z hořčičného semínka od V presu)
  • 200 g fety
  • hrst vlašských ořechů
  • polníček k podávání

Dresink s hořčicí a sušenými rajčaty

  • 3 lžíce oleje (může být olivový či kvalitní řepkový)
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce hořčice
  • 3 sušená rajčata naložená v oleji (posekaná nahrubo)
  • sůl

Jak bowl připravuju?

  1. Batátu oloupu a nakrájím na menší kostky. Cuketu na půl kolečka.
  2. Batáty, cuketu i rajčata dám do pekáčku, osolím o ochutím lžičkou oleje.
  3. Zeleninu peču na 170 stupňů horkovzduch asi 35 minut.
  4. Bulgur a čočku propláchnu a vařím v lehce osolené vodě asi 15 minut. Přebytečnou vodu sliju.
  5. Všechny suroviny na dresink dám uzavíratelné skleničky a důsledně proklepu. 
  6. Do misky dám bulgur s čočkou, pečenou zeleninu, zaliju dresinkem, promíchám, přidám polníček a nahoru nadrobím fetu a nadrtím ořechy.

TIP: bowl je perfektní i na druhý den do práce.

Obměny

Jídlo je velmi variabilní, proto si jej upravte podle svých zásob, chutí a sezónnosti. Bulgur zaměňte za ječné kroupy, quinou, jáhly, perlový kuskus… Horskou čočku zase za černou čočku Belugu, zelenou čočku Puy, cizrny, máslové fazole… Místo batáty se hodí dýně, petržel, pastiňák, mrkev…

Jen dávejte pozor, pokud se rozhodnete suroviny zaměnit, je potřeba obilovinu a luštěniny vařit zvlášť, protože se každá surovina vaří jinak dlouho.

Doba přípravy
30 minut + pečení zeleniny

Počet porcí
cca 4

Vegan verze
bez přidání fety je jídlo veganské

Recept jsem připravila v rámci bártrové spolupráce s českou značkou Menu Gold.