Pilaf je tradiční blízkovýchodní pokrm nejčastěji připravovaný z rýže či bulguru. Já zkusila použít jáhly. Jáhly jsou přirozeně bezlepkovou potravinou a hodí se na sladké i slané úpravy.
Výhodou tohoto receptu je, že celý pokrm připravíte v jednom hrnci a doslova za pár minut ⏰.
Co potřebuju?
Odměřuju v hrnku objemu 250 ml
- 1 hrnek jáhel
- 3 mrkve
- 4 řapíky celeru
- půl větší dýně hokkaido
- 1 cibule
- 1 menší lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička kurkumy
- hrnek mraženého hrášku (já měla mix mrkve a hrášku)
- 100 g baby špenátu
- 2 lžíce oleje
- sůl
- 3,5 hrnku horké vody
- Navíc: silnější plátek studeného másla
K podávání
- vajíčko, tofu, halloumi, kuřecí maso
- opražená semínka
Jak vařím?
- Jáhly přesypu do sítka a spařím vroucí vodou, nechám okapat.
- Zeleninu očistím a nakrájím – cibuli nahrubo, mrkev a celer na menší kousky, dýni vydlabu a nakrájím na cc 2cm kousky.
- Do kastrolu naliju olej, rozehřeju a vhodím nakrájenou zeleninu. Zprudka opékám za občasného míchání cca 5–7 minut.
- Okořením římským kmínem, kurkumou a osolím.
- Přisypu jáhly, promíchám a zaliju horkou vodou, přiklopím poklicí. Vařím na stupni 9 ze 14 asi 15 minut.
- Po uvaření ochutnám, dosolím. Vmíchám hrášek a špenát.
- Pokud chci, zjemním studeným máslem. Do tohoto kroku je jídlo veganské.
- Podávám např. s vařeným vajíčkem a posypu praženými semínky. Druhý den si pilaf zabalte do krabičky a budete mít skvělý oběd.
Doba přípravy
10–15 min
Doba vaření
20–25 min
Počet porcí
4–6