Pilaf je tradiční blízkovýchodní pokrm nejčastěji připravovaný z rýže či bulguru. Já zkusila použít jáhly. Jáhly jsou přirozeně bezlepkovou potravinou a hodí se na sladké i slané úpravy.

Výhodou tohoto receptu je, že celý pokrm připravíte v jednom hrnci a doslova za pár minut ⏰.


Co potřebuju?

Odměřuju v hrnku objemu 250 ml

  • 1 hrnek jáhel
  • 3 mrkve
  • 4 řapíky celeru
  • půl větší dýně hokkaido
  • 1 cibule
  • 1 menší lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • hrnek mraženého hrášku (já měla mix mrkve a hrášku)
  • 100 g baby špenátu
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 3,5 hrnku horké vody
  • Navíc: silnější plátek studeného másla

K podávání

  • vajíčko, tofu, halloumi, kuřecí maso
  • opražená semínka

Jak vařím?

  1. Jáhly přesypu do sítka a spařím vroucí vodou, nechám okapat.
  2. Zeleninu očistím a nakrájím – cibuli nahrubo, mrkev a celer na menší kousky, dýni vydlabu a nakrájím na cc 2cm kousky.
  3. Do kastrolu naliju olej, rozehřeju a vhodím nakrájenou zeleninu. Zprudka opékám za občasného míchání cca 5–7 minut.
  4. Okořením římským kmínem, kurkumou a osolím.
  5. Přisypu jáhly, promíchám a zaliju horkou vodou, přiklopím poklicí. Vařím na stupni 9 ze 14 asi 15 minut.
  6. Po uvaření ochutnám, dosolím. Vmíchám hrášek a špenát.
  7. Pokud chci, zjemním studeným máslem. Do tohoto kroku je jídlo veganské.
  8. Podávám např. s vařeným vajíčkem a posypu praženými semínky. Druhý den si pilaf zabalte do krabičky a budete mít skvělý oběd.

Doba přípravy
10–15 min

Doba vaření 
20–25 min

Počet porcí
4–6