Luštěniny nemusí být pouze v roli přílohy. Já tentokrát sáhla po černé čočce Beluga a zkombinovala jí s pečenou zeleninou a mým oblíbeným tahini dresinkem. Beluga čočka má výhodu, že se nemusí namáčet a především po uvaření zůstává pevná a křupavá, takže zapomeňte na moučnou rozvařenou čočku nakyselo. Tenhle čočkový salát je vás přesvědčí, že i tak obyčejná surovina jako je čočka může být delikatesou.


Co potřebuju?

Základ

  • 170 g černé čočky Beluga / výborná bude i zelená francouzská čočka Puy
  • 1/4 lžičky soli

Pečená zelenina (upravte podle svých chutí a aktuálních chutí)

  • 1 cuketa
  • 1 červená paprika
  • 1 bílá paprika
  • 1 cibule
  • 2 řapíky celeru
  • 3 menší mrkve
  • 1/2 dýně hokkaido
  • 2 malé petržele
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl

Tahini dresink

  • 2 lžíce tahini
  • 1 lžíce medu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1–2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžíce ledové vody
  • 1/2 lžičky soli

K podávání

  • různá semínka anebo oříšky – opražená na pánvi
  • bylinky – já měla hladkolistou petržel
  • feta sýr, opečený halloumi sýr, vajíčko, uzené tofu, kuřecí maso…

Jak připravuju salát?

1. Čočka
Uvařím čočku. Dám ji do hrnce a zaliju vodou, aby voda sahala tak 2 cm nad čočku. Lehce osolím. Přivedu k varu a vařím na mírném plameni 15–18 minut. Po uvaření propláchnu studenou vodou. Uvařená čočka zůstává pevná.

2. Pečená zelenina
Nakrájím veškerou zeleninu. Pevnější zeleninu jako je dýně, mrkev a petržel na menší kousky. Ostatní zeleninu na větší. Dám na plech s pečicím papírem, zakápnu 2 lžícemi olivového oleje, osolím. Peču 30–35 minut na 180 stupňů na horkovzduch.

3. Dresink
Do větší misky dám tahini, olivový olej, med,citrónovou šťávu a sůl. Vidličkou anebo malou metličkou rozmíchám. Podle potřeby přilévám vodu. Výsledný dresink je hladký a má medovitou konzistenci. Ochutnám a doladím podle sebe.

4. Kompletace
Do velké mísy dám čočku, veškerou zeleninu a promíchám. Buď mohu promíchat rovnou i s dresinkem, anebo dresink servíruju zvlášť, aby si ho každý mohl dát podle chuti. Druhou variantu mám raději.

Podávala jsem ještě s praženými semínky, posekanou petrželkou a sázeným vejcem.

Do krabičky
Salát je velmi dobrý i jako studený. Takže se ho nebojte si ho sbalit na druhý den do práce.

Doba přípravy
60 minut

Počet porcí
4

Obměny
Místo černé čočky se hodí zelená. Nebojte se přimíchat uvařenou rýži, kuskus, bulgur. Na pečenou zeleninu se hodí i červená řepa, ředkvičky, batáty, květák atd.