Luštěniny nemusí být pouze v roli přílohy. Já tentokrát sáhla po černé čočce Beluga a zkombinovala jí s pečenou zeleninou a mým oblíbeným tahini dresinkem. Beluga čočka má výhodu, že se nemusí namáčet a především po uvaření zůstává pevná a křupavá, takže zapomeňte na moučnou rozvařenou čočku nakyselo. Tenhle čočkový salát je vás přesvědčí, že i tak obyčejná surovina jako je čočka může být delikatesou.
Co potřebuju?
Základ
- 170 g černé čočky Beluga / výborná bude i zelená francouzská čočka Puy
- 1/4 lžičky soli
Pečená zelenina (upravte podle svých chutí a aktuálních chutí)
- 1 cuketa
- 1 červená paprika
- 1 bílá paprika
- 1 cibule
- 2 řapíky celeru
- 3 menší mrkve
- 1/2 dýně hokkaido
- 2 malé petržele
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
Tahini dresink
- 2 lžíce tahini
- 1 lžíce medu
- 3 lžíce olivového oleje
- 1–2 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce ledové vody
- 1/2 lžičky soli
K podávání
- různá semínka anebo oříšky – opražená na pánvi
- bylinky – já měla hladkolistou petržel
- feta sýr, opečený halloumi sýr, vajíčko, uzené tofu, kuřecí maso…
Jak připravuju salát?
1. Čočka
Uvařím čočku. Dám ji do hrnce a zaliju vodou, aby voda sahala tak 2 cm nad čočku. Lehce osolím. Přivedu k varu a vařím na mírném plameni 15–18 minut. Po uvaření propláchnu studenou vodou. Uvařená čočka zůstává pevná.
2. Pečená zelenina
Nakrájím veškerou zeleninu. Pevnější zeleninu jako je dýně, mrkev a petržel na menší kousky. Ostatní zeleninu na větší. Dám na plech s pečicím papírem, zakápnu 2 lžícemi olivového oleje, osolím. Peču 30–35 minut na 180 stupňů na horkovzduch.
3. Dresink
Do větší misky dám tahini, olivový olej, med,citrónovou šťávu a sůl. Vidličkou anebo malou metličkou rozmíchám. Podle potřeby přilévám vodu. Výsledný dresink je hladký a má medovitou konzistenci. Ochutnám a doladím podle sebe.
4. Kompletace
Do velké mísy dám čočku, veškerou zeleninu a promíchám. Buď mohu promíchat rovnou i s dresinkem, anebo dresink servíruju zvlášť, aby si ho každý mohl dát podle chuti. Druhou variantu mám raději.
Podávala jsem ještě s praženými semínky, posekanou petrželkou a sázeným vejcem.
Do krabičky
Salát je velmi dobrý i jako studený. Takže se ho nebojte si ho sbalit na druhý den do práce.
Doba přípravy
60 minut
Počet porcí
4
Obměny
Místo černé čočky se hodí zelená. Nebojte se přimíchat uvařenou rýži, kuskus, bulgur. Na pečenou zeleninu se hodí i červená řepa, ředkvičky, batáty, květák atd.