1. Plánuju jídla
Jídelníček?! Přesně jako to bylo ve školní jídelně, tedy až na to UHO :). Už několik měsíců píšu týdenní jídelníčky. Vymýšlím hlavní jídla a sladké pečení a podle toho vytvářím nákupní seznam.
Díky plánování jídel jíme pestřeji – cíleně zařazuju ryby, luštěniny, méně obvyklé obiloviny atd., ale také předcházím potenciálnímu plýtvání.
Možná to vypadá jako hromada práce. Ale zkuste to. Je to o zvyku. Anebo klidně mrkněte pro inspiraci na mé jídelníčky, které zveřejňuju každý čtvrtek na Instagramu (a zpětně ukládám do výběrů).
2. Nakupuju převážně online
Důvodů, proč nakupuju online, je víc, ale abych zůstala u tématu plýtvání, online nakupování potravin mi pomáhá eliminovat impulzivní nákupy. Když procházím v supermarketu mezi regály s košíkem, přijde mi velmi snadné do košíku něco přihodit, co mne zaujme a zrovna ale nepotřebuju. Případně se o tento úkol zdatně postará Anežka, která najednou potřebuje bonbónky, loupák a sýr, ale pak to třeba ani nechce.
Velmi mi vyhovuje možnost přihazovat do virtuálního košíku podle toho, co mi zrovna doma dojde anebo dle plánovaných jídel. Díky tomu nakoupím, co opravdu potřebuju. V obchodě bych si třeba nebyla jistá, jestli doma potřebnou smetanu mám anebo ne, takže bych jí koupila třeba zbytečně (anebo by mi naopak chyběla).
3. Zařazuju #kralovskezbytky
Určitě se to stává i vám – tady zbyde porce rýže, tady kousek pečeného masa, několik kousků nakrájené zeleniny, pár lžic domácí pomazánky atd. Na samotný oběd už to nevyjde, ale je velká škoda takové jídlo vyhodit. V tuhle chvíli přichází na scénu #kralovskezbytky – vymýšlím různé saláty, bohaté bowl anebo třeba placičky. Zrovna placičky jsou skvělý – smíchám třeba zbylou rýži, nastrouhám sýr, mrkev, cuketu, ochutím bylinkami, spojím vajíčkem, a pokud je třeba, tak strouhankou. Opeču na pánvi, smíchám jogurt s česnekem a večeře je takovádle 👌. Jen je třeba se nebát vyzkoušet i nevšední kombinace. Jo a bezva je i večeře ve stylu švédského stolu – naservíruju vše, co je potřeba spotřebovat do prostřed stolu a každý si dá, na co má chuť.
Husté zeleninové polévky, dhaly, pomazánky a eintopfy jsou skvělou příležitostí, kam upotřebit rozličnou zeleninu, různé druhy luštěnin i rozdílné tvary těstovin.
4. Správně skladuju
Díky správnému skladování potravin dokážu prodloužit jejich trvanlivost U suchých potravin dokážu prodloužit jejich trvanlivost díky tomu, že je přesypu do uzavíratelných dóz, aby se k nim nedostaly moli anebo vlhkost. Správné skladování má ohromný dopad na trvanlivost ovoce a zeleniny. Mrkněte na to, co a jak skladuju.
Co nedávám do lednice | rajčata, avokádo, banány, citrusy, mango, cukety, papriky, okurky.
Co dávám do lednice | saláty, bylinky, brokolici, květák, ředkvičky, kedlubny. Já tam dávám ještě jablka a hrušky, i když se doporučuje je skladovat ve sklepě, tuto možnost ale nemám.
Co dávám do špajzu | brambory, cibuli, česnek, dýně, batáty. V létě, kdy je v bytě tepleji, dávám tyto potraviny do lednice. Nicméně chladný sklep by byl ideální.
Jo a vajíčka nepatří do dveří lednice, střídá se tam teplota, což vajíčkům nesvědčí.
Spousty skladovacích mouder můžete načerpat v knize anebo na Instagramu Karolíny Fourové.
5. Nevyhazuju bez rozmyslu
Je spousta potravin, které se dají v kuchyni báječně využít, jen je potřeba nad tím trošku přemýšlet a neházet šmahem do koše. A nezapomeňte, bavíme se o stále kvalitních a nezkažených/neplesnivých surovinách.
Odřezky ze zeleniny | v mrazáku mám pytlík anebo krabičku na zeleninové odřezky, postupně pytlík naplním a pak uvařím recyklační vývar. Stačí už jen přidat vodu, trochu soli, povařit půl hoďky a dobrý základ do krémových polévek je na světě. Většinou sem odkládám konce mrkve, petržele, slupky z kedlubny, listy z kedlubny, listy z květáku, slupky od cibule, odřezky z celeru atd.
Košťály | pokud z brokolice anebo květáku odříznete jen růžičky a zbytek vyhodíte, využili jste danou zeleninu jen z malé části. Košťály můžete okrájet a pracovat s nimi jako s kedlubnou, zasyrova jsou skvělé. Anebo je pokrájím použiju do základu krémové polévky.
Maso z vývaru | kuřecí vývar vařím na týdenní bázi. Ráda ho piju z hrnečku jako čaj. A vývar je základem pro poctivé omáčky a polévky, to je jasné. Uvařené maso je ale škoda vyhodit, byť je to trochu piplačka, maso oberu a dám do krabiček do mrazáku. Ráda po něm sáhnu, když připravuju náplň do tortill, přihodím k opečené rýži na pánvi se zeleninou atd. Samozřejmě stejně se hodí použít i hovězí anebo vepřové maso.
Jo a vývar můžete udělat i opačně tak, že využijete kosti z upečeného kuřete.
Zvadlé bylinky | bylinky dokážou dodat jídlu báječnou chuť, musí být ale čerstvé. Utržené bylinky vadnou rychle. Pokud vím, že bylinky nestihnu spotřebovat, zamrazím je. Občas ale několik bylinek stejně vybyde a zvadne, tyhle bylinky pak rozmixuju do oříškových/semínkových pest či do luštěninových pomazánek anebo přidám taky do recyklačního vývaru.
Ztvrdlé pečivo | pokud mi zbyde kousek pečiva, které už není úplně v kondici, pořád je několik způsobů, jak pečivo plnohodnotně využít. Nakrájet a opéct na krutony do polévky. Připravit si topinky s dobrou luštěninovou pomazánkou a čerstvou zeleninou se také nabízí. Světlé (toastový chléb, housky…) anebo sladké pečivo (loupáky, vánočka) se hodí připravit jako francouzský “toast” – pečivo namočím do vajíček rozmíchaných s mlékem a vanilkou a opeču na másle. Lahoda! Klasikou je žemlovka (doporučuju použít nejen jablka, ale i tvaroh). Mě taky moc baví loupáková drobenka na koláč. Cest je mnohem víc, ztvrdlé pečivo nemusí v lepším případě končit jen ve strouhance, v horším v koši.
Nákyp z kaší | často připravuju k snídani kaše – ovesné, jáhlové, pohankové, špaldové, rýžové… A taky dost často neodhadnu množství, takže jí mám buď málo, anebo kotel. V druhém případě se dá kaše zapéct na druhý den jako nákyp. Přidám jen vajíčka, tvaroh/jogurt/ricottu a dosladím třeba medem. Dám do zapékací misky, pokladu ovocem a kousky másla. Ráno už jen upeču a zcela nová snídaně je hotová.
Už jste si zkoušeli k snídni připravit můj Záchranný nákyp z kaše?
6. Mrazím
Můj nejoblíbenější způsob, jak snadno zabránit plýtvaní – jídlo zamrazím. Bežně si zamrazuju vývary, ty tedy vařím cíleně s tím, že je zamrazím, abych je měla k dispozici, až budu chtít vařit omáčky, polévky atd. Často mi ale zůstane třeba jedna porce polévky, dhalu, kari či omáčky, takže ji přendám do plastové krabičky anebo zavařovací sklenice a hodím do mrazáku.
Skvěle se dají zamrazit uvařené luštěniny. Vždy vařím větší množství luštěnin najednou, abych později ušetřila čas. Část spotřebuju a část rovnou dám do mrazáku. Dělám to tak bežně, s kvalitou/konzistenci luštěnin se nic v mrazáku nestane.
Další potravinu, kterou zamrazuju, je maso. Běžně kupuju celé kuře, které naporcuju, část rovnou uvařím/upeču a část masa schovám na později.
Jednoduše se dají zamrazit přebytky letního ovoce, zeleniny, bylinek anebo lesní houby. V zimě je značně příjemné si upéct meruňkový koláč.
7. Mám pořádek ve špajzu i v lednici
Špajz
Jsem značně systematický a pořádku milovný člověk, takže mít vyrovnané potraviny ve špajzu je pro mne přirozené a příjemné. Když jsme vybírali kuchyň do nového bytu, chtěla jsem hodně uložených prostor a především špajz s výsuvnými šuplíky, protože jsou násobně přehlednější a praktičtější než klasické police.
Potraviny, které běžně používám, mám přesypané ve skleněných uzavíratelných dózách, aby se do nich nedostaly potenciální škůdci. Dózy jsou oštítkované, takže rychle najdu, co potřebuju. Koření mám uložené v menších skleničkách od jogurtu, protože mi krásně zapadly do přihrádek nad digestoří. Opět jsou oštítkované a tady i abecedně seřazené. Díky této přehlednosti hned vidím, když mi nějaká potravina dochází. Vždy dávám pozor, ať nově koupené suroviny nesypu na ty, co už mám doma, protože by se vespodu sklenice hromadily ty původní.
Na suroviny, které nepoužívám příliš často, mám ve špajzu košíky. Případně si je ještě přesypáván do uzavíratelných sklenic.
Lednice
V lednici nemám tak přesný “zasedací pořádek” jako ve špajzu. Ve spodních šuplících skladuju zeleninu a ovoce. Ve spodních přihrádkách mám plastové dózy na tvrdé sýry a máslo. Pak jsou většinou vajíčka, jogurty, cottage, žervé… S každým nákupem nových zásob kontroluju data spotřeby a potraviny s bližším termínem spotřeby dávám dopředu. V horních policích mívám mléka, kefíry, citrónku… Také zde mívám prostor na uvařené jídlo.
Ve dveřích jsou otevřená mléka, octy, tamari. Také hořčice, marmelády, oříšková másla, dresinky. V krytých dveřních přihrádkách jsou léky, kapky pro děti a také opalovací kosmetika.
Další neplýtvací tipy
Kompost a slepičky | pokud máte domek se zahrádkou, kompostovat anebo chování vlastních slepiček může být báječný způsob, jak smysluplně využít potraviny, které už musíte vyhodit
Moc hezké rady, jak neplýtvat najdete na stránkách Billa. A tipy na nevšední neplýtvací recepty hledejte na stránkách Zachraň jídlo.