Lívance a palačinky patří mezi naše oblíbené snídaně. Recepty jsou variabilní, takže se jen tak nepřejí. Do těsta se dá schovat ovoce/zelenina, kefír, jogurt, vločky, semínka atd. Jsou úplně dokonalé pro sdílené snídaně a ty já mám moc ráda. Doprostřed stolu dám talíř s lívanci a každý si je dozdobí a dochutí podle sebe.

A pokud se nesní k snídani, tak jsou báječné na svačinu pro cácorky k svačině do kočárku.

Tady máte výběr našich nejoblíbenějších receptů

1. Banánové lívance ze 3 surovin

Co potřebuju?

Množství většinou stačí 1 strávníkovi.

  • 1 zralý banán
  • 3 lžíce jemných ovesných vloček (doporučuju jemné, jinak se těsto trhá)
  • 1 vajíčko
  • olej na smažení

Další naše oblíbené dochucení základního těsta: skořice, mák, chia semínka, vanilka, kardamom, čerstvé borůvky, rozinky…

Jak připravuju lívance?

1. Banán rozmačkám vidličkou a smilchám s vločkami a vajíčkem. Toť vše. Těsto je možné také rozmixovat, výsledné lívance jsou jemnější.

2. Lívance opékám na pánvi na trošce oleje z obou stran.

3. Ráda podávám s jogurtem, tvarohem, zakysankou, čerstvým anebo lyofilizovanym ovocem, marmeládou anebo dobrým ořechovým máslem.

TIP: Lívance jsou vhodné už pro děti od 6 měsíců po zavedení použitých alergenů.


2. Kváskové ječné palačinky

Co potřebuju?

Množství máme pro 2 a půl strávníka.

  • 2 vajíčka
  • 25 g kvásku (dala jsem celozrnný špaldový přímo z lednice)
  • 25 g třtinového cukru
  • 200 ml ovesného mléka (pokud použijete klasické mléko, těsto trochu víc přislaďte, ovesné je sladší)
  • 170 g celozrnné ječné mouky
  • olej na smažení

Jak připravuju palačinky?

1. Vše rozmíchám metlou v míse. Těsto připravuju večer a nechávám přikryté na lince, aby kvásek mohl pracovat. Ráno peču palačinky z obou stran na trošce oleje.

2. Podávala jsem s odkapaným jogurtem, teplým lesním ovocem, ořískovými másly… Prostě, co bylo doma a co máme rádi.

TIP: přidejte do těsta lžíci nemletého máku jako já na fotce výše


3. Kefírové lívance

Co potřebuju?

Množství máme pro 3–4 strávníky.

  • 400 g kefíru
  • 3 vajíčka
  • 1 lžička skořice
  • 130 g hladké špaldové mouky
  • 70 g jemných ovesných vloček
  • špetka soli
  • olej na smažení
  • 35 g medu anebo jiného sladidla (cukr, čekankový sirup) – pro nejmenší Františku (8m) jsem vynechala

K podávání: jogurt, tvaroh, ricotta, marmelády, ovoce, oříškové máslo atd.

Jak připravuju lívance?

1.
Bílky oddělím od žloutků. Z bílků vyšlehám sníh. Žloutky promíchám s kefírem, vločkami, moukou, skořicí a špetkou soli.

2.
Opatrně vmíchám bílky. V této fázi odeberu trochu těsta a na pánvi na trošce oleje upeču lívance pro Františku. Pro ostatní strávníky vmíchám ještě med. A také upeču na troše oleje lívance z obou stran.

3.
Podávám s jogurtem, ovocem atd.

TIP: Lívance jsou vhodné při vynechání cukru/sladidla pro děti už od 6 měsíců po zavedení použitých alergenů.


4. Kváskové lívance z ovesných vloček s rozinkami

Co potřebuju?

Množství máme pro 2 a půl strávníka.

  • 120 g ovesných vloček
  • 40 g rozinek
  • 1 lžíce skořice
  • 170 g kefíru
  • 2 vajíčka
  • 1 lžíce tuhého kvasu (já mám celozrnný špaldový)
  • 30 g třtinového cukru

Jak připravuju lívance?

1.
Vše smíchám a nechám přes noc v misce přikryté talířem na kuchyňské lince. Ráno pomalu opeču na pánvi na trošce oleje.

2.
Podávám s tvarohem, jogurtem, ovocem – prostě se vším, co máme rádi.


5. Klasické nadýchané lívance

Co potřebuju?

Množství většinou stačí pro 1 strávníka.

  • 125 ml mléka
  • 3 lžíce rozpuštěného másla + na smažení
  • 80 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 vajíčko
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžíce třtinového cukru

K podávání: ovoce (já použila mango a borůvky), ořechové máslo, javorový sirup, tvaroh našlehaný se smetanou

Jak připravuju lívance?

1.
V míse si ušlehám vejce s mlékem a rozpuštěným máslem. 

2.
V další nádobě si promíchám mouku se solí, práškem do pečiva a třtinovým cukrem. 

3.
Pak vše smíchám dohromady a nechám tak čtvrt hodiny odpočinout, aby těsto ještě zhoustlo. 

4.
Tyhle lívance zásadně smažím na másle (ideálně na přepuštěném másle). Pár minut po jedné straně, až těsto zpevní, tak je otáčím. 

5.
Skvělé jsou například s tvarohem, který zjemňuji ušlehanou smetanou, potřené ořechovým máslem, čerstvým ovocem anebo třeba rozvařenými švestkami. Hlavně poctivě přelité javorovým sirupem.


6. Pohankový lívanec s jablky

Co potřebuju?

Porce většinou stačí pro 1 strávníka.

  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 1 vajíčko
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce chia semínek
  • 3–4 lžíce pohankové mouky

K podávání:

  • Dušená jablka: 2 menší jablka, hrst rozinek, 1 lžíce cukru, 2 lžíce rumu, plátek másla, kapka citrónu
  • zakysaná smetana, tvaroh apod.
  • vlašské ořechy

Jak připravuju lívanec?

1.
V misce jogurt prošlehám s vejci, přisypu cukr, chia semínka, prášek do pečiva a mouku. Vše smíchám. Nechám 10 minut odpočívat, aby se ingredience spojily a chia semínka nabobtnala.

2.
Na pánvi anebo v hrnci si rozehřeju kousek másla, přihodím oloupaná a na malé kousky nakrájená jablka. Chvíli opékám.

3.
Přihodím rozinky a zasypu cukrem, nechám zkaramelizovat, pak zakápnu rumem a citrónovou šťávou. Případně podliju vodou a nechám dusit kolem 10 minut.

4.
Mezitím začnu péct lívanec. Na rozehřáté máslo anebo olej naliju těsto a nechám na mírnějším plameni propéct. Až se mi zpevní okraje i střed těsta, opatrně otočím a opeču i z druhé strany.

5.
Lívanec na talíři potřu hojnou vrstvou tvarohu, na který navrším rozvařená jablka. Pro křupavost posypu vlašskými ořechy.

TIP: Lívanec je díky pohankové mouce přirozeně bezlepkový.


7. Dýňové lívance

Co potřebuju?

  • 175 g dýňového pyré
  • 1 vejce
  • 50 g hladké anebo celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva

K podávání: řecký jogurt / tvaroh, javorový sirup, oříšky anebo semínka

Jak připravuju lívance?

1.
Do větší misky dám všechny suroviny na lívance a vymíchám hodně lepivé těsto.

2.
Na pánev si rozdělím těsto na 4 lívance a opékám na trošce oleje z obou stran. Opékám spíš pomalu, ať se lívance propečou.

3.
Podávám s jogurtem anebo tvarohem, opečenými oříšky a hojně zalívám javorovým sirupem.

TIP: Lívance jsou vhodné pro děti už od 6 měsíců po zavedení použitých alergenů. Vždy zvolte způsob servírování, který je vhodný pro daný věk.

Napište mi, jaké jsou vaše nejoblíbenější lívance?