Troufám si říct, že neexistuje snažší recept. Pár surovin, vše smícháte v jedné míse, vlijete do formy, upečete a už si jen uvaříte kávu a pochutnáte si. A pokud nemáte formu na beránka, menší forma na bábovku bude taky perfektní.
Mák je příjemné ozvláštnění kefírového těsta, navíc dodává křupavý element. Místo máku se nebojte použít rozinky namočené v rumu, nalámanou čokoládu anebo posekané ořechy.
Máte chuť na další variace na beránky? Tvarohového beránka najdete tady a přiopilého zase tady.
Co potřebuju?
- 250 g kefíru
- 2 vejce
- 90 g oleje (já měla řepkový)
- 100 g třtinového cukru
- 225 g hladké špaldové mouky
- 1 vrchovaté lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 lžíce nemletého máku
Jak peču?
1.
Suroviny z lednice vyndám alespoň 1 hodinu před pečením.
2.
Formu vymažu olejem a vysypu krupičkou anebo hrubou moukou.
3.
Zapnu předehřívat troubu na 175 stupňů.
4.
Všechny suroviny přendám do větší mísy a metlou promíchám.
5.
Přendám do formy na beránka.
6.
Peču 50 min. Propečenost beránka vyzkouším špejlí – pokud je po vytažení z beránka čistá, je upečený.
7.
Vyklápím tak 10 min po vytažení z trouby. Nechám vychladnout na mřížce.