Výhodou tvarohového těsta je, že je po upečení vláčné a nedusivé. Vydrží i pár dní v dobré kondici, i když to spíš odhaduju, protože k tomu většinou nedojde. A pokud není zrovna období Velikonoc, nebojte se těsto nalít do bábovkové formy.
Co potřebuju?
- 250 g polotučného tvarohu
- 50 g rozinek
- 10 ml rumu
- 100 g rozpuštěného másla
- 90 g cukru
- 2 vejce
- 100 g hrubé mouky
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 4 lžíce 30% smetany ke šlehání
- špetka soli
Jak peču?
1.
Alespoň hodinu před pečením si vyndám všechny ingredience z lednice, aby se srovnala jejich teplota. Zároveň si namočím rozinky do rumu.
2.
Zapnu si troubu na 170 stupňů.
3.
Rozpustím si máslo a nechám jej chvíli zchladnout.
4.
Do větší mísy si dám máslo, vejce, cukr, tvaroh a smetanu. Důkladně prošlehávám alespoň 3–4 minuty, ať se do směsi dostane vzduch a nadlehčí se.
5.
K našlehané směsi prosyju obě mouky, lehce osolím a přidám i prášek do pečiva. Pomocí stěrky anebo metly mouky zapracuju do těsta. Pracuju lehce, abych z našlehaného tvarohu nevyhnala vzduch.
6.
Přimíchám rozinky i s rumem a přendám těsto do vymazané a hrubou moukou vysypané formy na beránka.
7.
Peču asi 35 minut. Po vychladnutí pocukruju a pomocí párátka a rozinek vytvořím beránkovi oči.