Výhodou tvarohového těsta je, že je po upečení vláčné a nedusivé. Vydrží i pár dní v dobré kondici, i když to spíš odhaduju, protože k tomu většinou nedojde. A pokud není zrovna období Velikonoc, nebojte se těsto nalít do bábovkové formy.


Co potřebuju?

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 50 g rozinek
  • 10 ml rumu
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 90 g cukru
  • 2 vejce
  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 4 lžíce 30% smetany ke šlehání
  • špetka soli

Jak peču?

1.
Alespoň hodinu před pečením si vyndám všechny ingredience z lednice, aby se srovnala jejich teplota. Zároveň si namočím rozinky do rumu.

2.
Zapnu si troubu na 170 stupňů.

3.
Rozpustím si máslo a nechám jej chvíli zchladnout.

4.
Do větší mísy si dám máslo, vejce, cukr, tvaroh a smetanu. Důkladně prošlehávám alespoň 3–4 minuty, ať se do směsi dostane vzduch a nadlehčí se.

5.
K našlehané směsi prosyju obě mouky, lehce osolím a přidám i prášek do pečiva. Pomocí stěrky anebo metly mouky zapracuju do těsta. Pracuju lehce, abych z našlehaného tvarohu nevyhnala vzduch.

6.
Přimíchám rozinky i s rumem a přendám těsto do vymazané a hrubou moukou vysypané formy na beránka.

7.
Peču asi 35 minut. Po vychladnutí pocukruju a pomocí párátka a rozinek vytvořím beránkovi oči.