Možná vás v názvu koláče zarazily hořké pomeranče. Ničeho se nebojte, jde o typické pomeranče jihošpanělské Sevilly. Najdete je tam na každém kroku, anebo alespoň já si to tak pamatuju, když jsme tam s manželem byli v roce 2013. Pomeranče se nejčastěji zpracovávají do podoby marmelády a především ve Velké Británii se těší velké oblibě.
Mě na tomhle receptu, kromě jednoduchosti přípravy :), baví právě spojení nahořklé chuti a sladké kokosové náplně. Dokonalá symbióza!
Co potřebuju?
Křehké těsto
- 225 g hladké (špaldové) mouky
- 150 g studeného másla nakrájeného na kostky
- 75 g moučkového cukru
- špetka soli
- 1 žloutek
- nastrouhaná kůra z 1 pomeranče (ideálně bio)
Náplň
- 170 g kvalitního strouhaného kokosu
- 2 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 220 g marmelády z hořkých sevillských pomerančů
Jak peču?
1.
Začínám přípravou křehkého těsta. Všechny suroviny dám do mísy od robota a pomocí nástavce typu hák předpřipravím drobivé těsto / drobenku. Trvá to kolem 8 minut.
2.
Drobenku spojím rukama v hladké těsto. Pracuju rychle, ať se máslo zbytečně nepovolí. Těsto zabalím do potravinářské fólie a dám alespoň na hodinu do lednice.
3.
V mezičase připravím náplň. Kokos, vajíčka a cukr společně promíchám. Dám stranou a začnu si předehřívat troubu na 180 stupňů.
4.
Těsto rozválím na cca 4mm placku a přendám jej do koláčové formy, jejíž dno mám vyložené pečicím papírem. Okraje přimáčknu k formě a přebytky těsta okrájím a případně jimi vyspravím mezery jinde.
5.
Na dno koláče rozetřu marmeládu. A na ni navrstvím kokosovou náplň.
6.
Dám péct do předehřáté trouby na 180 stupňů.
7.
Peču asi 45 minut do zlatavé barvy kokosové náplně. Nechám vychladnout.
Doba přípravy
30 minut + chlazení těsta
Pečení
45 minut na 180 stupňů
Forma na pečení
Keramická forma Emile Henry o velikosti 24 cm