Minestrone je dokonalá plnohodnotná polévka a navíc je báječně variabilní. Základem polévky je spousta zeleniny, dobrá rajčata a parmazán. V létě do polévky můžete přidat cuketu, mladý špenát a místo konzervovaných rajčat čerstvá šťavnatá rajčata. V zimě kromě kořenové zeleniny se hodí kadeřávek, brambory, dýně apod. Často do minestrone patří malé těstoviny, které jsem tady vyměnila za ječné kroupy a bílkoviny dodala cizrnou.

Co potřebuju?

  • 4 mrkve
  • 1 cibule
  • 1 větší petržel/pastiňák
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g ječných krup (váha v suchém stavu)
  • 1 kostička zeleninového bujónu
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 1 lžíce sušeného oregána
  • 1 l vody / zeleninového vývaru
  • 200 g uvařené/konzervované cizrny
  • sůl
  • parmazán (asi 50 g)
  • čerstvé bazalky (pořádná hrst)
  • olivový olej

Jak vařím?

1.
Namočím kroupy do vody alespoň na 2 hodiny. Poté je sleju a důkladně propláchnu.

2.
Kořenovou zeleninu očistím/oloupu a nakrájím na menší kostky. Cibuli i česnek oloupu a nakrájím nahrubo.

3.
Do většího kastrolu dám cca 2 lžíce oleje a všechnu zeleninu na něm opeču dozlatova. Počítám tak 10 min při občasném míchání.

4.
K opečené zelenině přidám okapané kroupy, kostku bujónu, oregáno, konzervovaná rajčata a 1 litr vody/vývaru. Přiklopím poklicí a vařím do změknutí zeleniny, cca 25 min. Pokud mám velká rajčata, tak je rozmačkám lžící.

5.
Do uvařené polévky přihodím cizrnu, pokrájím několik listů bazalky a vmíchám menší hrst parmazánu. Pokud je potřeba, dosolím.

6.
Na talířích ješte posypu plátky parmazánu a bazalkou. Zakápnu štědrou dávkou olivového oleje.

Doba přípravy
45 min + 2 hodiny na namočení krup

Počet porcí
4

Variace
Jestli vám chybí maso, přidejte k základní zelenině na kostičky pokrájenou pancettu