Lehká, snadná a rychle připravená večeře anebo oběd. Přesně to je tento recept v kostce. Nejčastěji doma vařím vegetariánská jídla a občas je oříšek, aby se člověk nezacyklil a nevařil podobné ingredience a totožné chutě. I proto mne tak moc baví recepty Yotama Ottolenghiho, který dokáže vymyslet neskutečné chuťové variace a kombinace koření a ingrediencí, na které já bych nikdy nepřišla. I tento recept nese jeho rukopis.
Co potřebuju?
- 220 g perlového kuskusu (kupuju jej na Rohlíku a tentokrát jsem vzala tříbarevný)
- 600 ml vody
- 3 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 500 g žampionů (měla jsem klasické bílé i hnědé, klidně použijte i jiné houby)
- 30 g másla
- několik větviček čerstvého tymiánu (já použila asi 3 rozvětvené)
- 2 lžíce balsamikového oleje
- sůl
- 150 g fety
Jak vařím?
1.
Kuskus zaliju vodou, lehce osolím a přivedu k varu, snížím teplotu a vařím doměkka. Mně to trvalo asi 25 minut.
2.
V mezičase si na pánev dám rozehřát 2 lžíce oleje, na kterých opeču cibuli, kterou jsem si rozpůlila a nakrájela na tenké plátky.
3.
Cibuli za občasného míchání opékám asi 10 minut, až je lehce zlatavá přidám polovinu římského kmínu a také pár lístků z tymiánových větviček. Celkové opékání cibule mi zabralo asi 15 minut. Cibuli dám stranou do misky.
4.
Žampiony očistím od případné hlíny a nakrájím na čtvrtky, větší houby na více kousků.
5.
Do pánve od cibule přidám 1 lžíci oleje a máslo. Zvýším teplotu a přihodím žampiony, osolím, rovnou přidám i druhou polovinu římského kmínu i lístky z tymiánu. Za průběžného míchání opékám asi 7–8 minut. Žampiony získají barvu a také ztratí na objemu, následně přiliju balsamiko a nechám jej odvařit. Bude stačit 1–2 minuty.
6.
Kuskus promíchám s opečenou cibulí, žampiony, promíchám a navrch rozdrobím fetu.
Doba přípravy
20–30 minut
Počet porcí
3–4
TIP
Místo perlového kuskusu sáhněte po bulguru anebo ječných kroupách