Trošku orientálně laděné vegetariánské jídlo, které pořádně zasytí. Neříkám, že je to jídlo pro každého strávníka, ale já tyhle na první pohled netradiční kombinace ráda zkouším a většinou je to i k jídlu 🙂

Takže pokud se nebojíte a klasická zeleninová jídla se vám už přejídají, vrhněte se na pečený květák s zkuste k němu perlový kuskus, který je pro mne neokoukaný.

Co potřebuju?

  • 1 menší květák
  • 5 lžic tučného řeckého jogurtu
  • 2 lžíce kari pasty (mám ráda tuto)

Perlový kuskus

  • 100–125 g perlového kuskusu (objevila jsem ho na Rohlíku)
  • hrst sušených rajčat
  • olivový olej

Tahini dresink

  • 2 lžíce tahini pasty (nejvíc mi chutná tato)
  • 5 lžic tučného řeckého jogurtu
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce citrónové štávy
  • 1 lžíce koření zaatar (nejraději jej kupuju na Letné U modrého slona)
  • sůl podle chuti

Jak vařím a peču?

1.
Troubu si rozehřeju na 200 stupňů.

2.

Květák omyju a rozeberu, případně pokrájím na růžičky.

3.
V misce si rozmíchám kari pastu s jogurtem. Přidám květák a celý ho v marinádě obalím.

4.
Květák přendám do zapékací nádoby. Peču 20 minut, promíchám a peču dalších 20 minut.

5.
V mezičase si připravím kuskus – dám jej do kastrolu a zaliju jej dva a půl násobkem vody, lehce osolím a vařím cca 15–20 minut.

6.
Po uvaření jej promíchám s olivovým olejem (podle chutiú a posekanými rajčaty.

7.
Všechny suroviny na dresink dám do misky a důkladně jej vymíchám, aby se všechny ingredience spojily.

8.
Na konec vše neskládám na talíř a zakápnu citrónem. Případně přihodím ještě další zeleninu.

9.
Pečený květák s kuskusem se báječně hodí na druhý den do krabičky do práce.