Trošku orientálně laděné vegetariánské jídlo, které pořádně zasytí. Neříkám, že je to jídlo pro každého strávníka, ale já tyhle na první pohled netradiční kombinace ráda zkouším a většinou je to i k jídlu 🙂
Takže pokud se nebojíte a klasická zeleninová jídla se vám už přejídají, vrhněte se na pečený květák s zkuste k němu perlový kuskus, který je pro mne neokoukaný.
Co potřebuju?
- 1 menší květák
- 5 lžic tučného řeckého jogurtu
- 2 lžíce kari pasty (mám ráda tuto)
Perlový kuskus
- 100–125 g perlového kuskusu (objevila jsem ho na Rohlíku)
- hrst sušených rajčat
- olivový olej
Tahini dresink
- 2 lžíce tahini pasty (nejvíc mi chutná tato)
- 5 lžic tučného řeckého jogurtu
- 1 lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce citrónové štávy
- 1 lžíce koření zaatar (nejraději jej kupuju na Letné U modrého slona)
- sůl podle chuti
Jak vařím a peču?
1.
Troubu si rozehřeju na 200 stupňů.
2.
Květák omyju a rozeberu, případně pokrájím na růžičky.
3.
V misce si rozmíchám kari pastu s jogurtem. Přidám květák a celý ho v marinádě obalím.
4.
Květák přendám do zapékací nádoby. Peču 20 minut, promíchám a peču dalších 20 minut.
5.
V mezičase si připravím kuskus – dám jej do kastrolu a zaliju jej dva a půl násobkem vody, lehce osolím a vařím cca 15–20 minut.
6.
Po uvaření jej promíchám s olivovým olejem (podle chutiú a posekanými rajčaty.
7.
Všechny suroviny na dresink dám do misky a důkladně jej vymíchám, aby se všechny ingredience spojily.
8.
Na konec vše neskládám na talíř a zakápnu citrónem. Případně přihodím ještě další zeleninu.
9.
Pečený květák s kuskusem se báječně hodí na druhý den do krabičky do práce.