Vůbec nechápu, jak jsem mohla na tohle tvarohové těsto zapomínat. Je jednoduché na přípravu, vláčné, máslové, tvarohové, boží. Navíc se hodí pro různé druhy náplní. A jestli se vám nebude chtít do šátečků, umotejte si jeden závin anebo si vykrájejte skleničkou malá kolečka, naplňte a přehněte na půl. Chuť bude pořád perfektní.


Co potřebuju?

  • 250 g změklého másla
  • 250 g tvarohu baleného v alobalu
  • 250 g hladkého špaldové mouky + trochu na vyválení
  • špetka soli

Náplň

  • 250 g tvarohu baleného v alobalu
  • 45 g třtinového cukru
  • 1 žloutek
  • pár borůvek anebo výrazné marmelády
  • moučkový cukr na pocukrování

Jak peču?

1.
Změklé máslo, tvaroh (ideálně též v pokojové teplotě), mouku a sůl navážím do mísy a rukou rukama vytvořím hladké a nelepivé těsto. Je to za chvilku.

2.
Těsto zabalím do potravinářské fólie a dám jej alespoň na 15 minut odpočinout do lednice.

3.
Mezitím si začnu předehřívat troubu na 180 stupňů.

4.
A také si vymíchám náplň – tvaroh utřu s cukrem a žloutkem.

5.
Těsto rozválím na pomoučené pracovní desce na tenkou obdélníkovou placku. Moje měla 50×40 cm.

6.
Placku rozkrájím na co nejvíc pravidelné čtverce. Moje měly 6 až 7 cm. Celkem jsem jich měla 38.

7.
Na každý čtvereček dám malou lžičku tvarohové náplně. Už takto můžu zabalit do šátečku. Já přidala jsem na některé borůvku a na ostatní tak půl lžičku brusinkovou-borůvkové marmelády.

8.
Vždy jsem spojila protilehlé rohy a zmáčkla uprostřed. Položila jsem na plech s pečicím papírem.

9.
Šátečky jsem pekla na dvakrát. Vždy mezi 20 až 25 minutami.

10.
Po vytažení z trouby jsou nejvíc boží, ale nechte je raději trochu zchladnout a lehce pocukrujte moučkovým cukrem.

Doba přípravy
30–40 minut + pečení

Pečení
Na 180 stupňů asi 20–25 minut (pekla jsem na dvakrát)

TIP
Šátečky naplňte povidly, nutellou, ořechovým máslem anebo třeba čerstvým ovocem