Pohanka je prý zdraví prospěšná. Hlavně díky rutinu, který je skvělý na žíly. Ale pro spoustu lidí je pohanka taky symbolem hnusné ingredience. Neví, jak si jí připravit, aby si na ní pochutnali. Já osobně pohance moc neholduju. Vlastně ji pravidelně připravuju ve dvou receptech. V zimě zapečenou se zeleninou a výrazným plísňovým sýrem anebo ke snídaním a svačinám jako granolu. Je možné, že rutinu už moc nemá, ale zato slibuju, že budete tuhle granolu bagrovat lžící.
Co potřebuju?
- 400 g pohanky (vybírejte mechanicky zpracovanou pohanku /většinou BIO/, oproti teplotně zpracované pohance, má nazelenalou barvu a je chutnější)
- 250 ml kokosového mléka (potřebujete kokosové mléko z plechovky a především pevnou kokosovou složku bez vody, osobně mám ráda toto)
- 90 ml kokosového oleje
- 5 vrchovatých lžic medu anebo jiného sladidla (boží je javorový sirup)
- 1 lžíce skořice
- 100 g chia semínek
- 150 g kokosových plátků
- 4 hrsti posekaných ořechů (já kombinovala pistácie, lískové ořechy a para)
Jak peču?
1.
Troubu si předehřeju na 160 stupňů (dolní i horní ohřev). V kastrolu si postupně rozehřeju kokosové mléko (dužinu), olej, med a skořici.
TIP 1: Pokud máte i vanilku, perfektně se sem hodí. V tom případě vyškrábněte semínka a dejte povařit i lusk.
2.
Ve velké míse promíchám pohanku (tak jak je, nenamáčím ji, nevařím ji), chia semínka a ořechy. Kokosové plátky si nechávám ještě stranou. Zaliju sladkou kokosovou směsí a poctivě promíchám. Rozprostřu na velký plech, který si vyložím pečicím papírem.
3.
Peču celkem asi hodinu. Promíchávám po 20 minutách. Cca 10 minut před dopečením přisypu kokosové plátky.
4.
Hotovou granolu nechávám vychladnout a uklízím na místo, kde ji nemám na očích :). Servíruju s jogurtem, ovocným smoothie anebo jím zdobím ovesnou kaši.
TIP 2: Ořechy a semínka berte jako doporučení. Perfektně budou fungovat slunečnice, dýňová semínka, lněná semínka, mandle atd. A taky sušené ovoce. To vmíchávejte až do hotové teplé granoly (nepečte).
Máte rádi pohanku? A jak ji připravujete?