Děsí vás tymián v názvu koláče? Já vím, že jo :). Ale nebojte, použití možná bylinek, které nejsou pro sladkou kuchyni úplně běžné, vykouzlí v koláči “tu speciální chuť”.

Já jsem se bylinkám a koření dlouho vyhýbala. Ne že bych používala jen pepř a sůl. I když pepř vlastně nepoužívám. Nemám ho ráda. Ale zpět k myšlence. Až příliš jistě jsem sahala po bazalce, oregánu, mátě, kerblíku, rozmarýnu, majoránce… Žádná divočina.

Jedno dopoledne jsem si koupila kuchařku od Yotama Ottolenghiho. Jeho kuchařka mne nadchla jako asi žádná jiná a začala jsem zkoušet recepty jak na běžícím pásu. Najednou jsem běhala s kočárem po Praze a sháněla sumah, záatar anebo kořenící směs ras el-hanout. A také jsem upekla cheesecake, kde v sušenkovém základu byl tymián. A byl boží. Jako i tenhle koláč.

Co potřebuju?

Korpus

  • 100 g měkkého másla
  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 75 g třtinového cukru
  • 1 žloutek
  • špetka soli

Náplň

  • 250 g ricotty
  • 200 g polotučného tvarohu
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • kůra z jednoho bio citrónu
  • několik větviček čerstvého tymiánu
  • 1 žloutek
  • 400 g třešní (váha před odpeckováním)

Drobenka

  • 70 g měkkého másla
  • 70 g třtinového cukru
  • 140 g jemný ovesných vloček

Jak peču?

1.
Všechny suroviny na korpus si dám do mísy od kuchyňského robota. Vyndám si nástavec typu K a na pomalé míchání nechám vytvořit jemnou drobenku. Stačí 3–4 minuty. Pak těsto vysypu na pracovní plochu a rukama spojím v hladkou a nelepivou kouli, kterou zabalím do potravinářské fólie a dám alespoň na hodinu odpočinout do lednice.

2.
Třešně si omyju a vypeckuju.

3.
Do mísy dám tvaroh, ricottu, žloutek osladím a také přistrouhám kůru z jednoho citrónu. Citrón dobře omyju a na jemným struhadlu ostrouhám pouze žlutou část citrónu (bílá část citrónu je už hořká). Také přidám tymián – z větviček pomocí prstů “seškrábnu” jen drobné lístečky. Párkrát metlou promíchám, aby vznikl hladký krém.

4.
Posledním komponentem koláče je drobenka. Opět všechny suroviny dám do mísy a zapnu kuchyňského robota s nástavcem typu K. Má to za chvíli.

5.
Jestli robota nemáte, veškerou přípravu hravě zvládnete i pomocí vlastních rukou 🙂

6.
Zapnu si předhřívat troubu na 180 stupňů.

7.
Odleželé těsto párkrát propracuju rukama, aby povolilo a vyválím ho co nejvíc do kruhu.

8.
Těsto přendám do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Přesahující okraje oříznu a případně jimi vyložím místa, kde těsto chybí.

9.
Formu vyložím pečicím papírem a vsypu na něj fazole anebo jiné luštěniny, aby těsto zatěžkaly a nevzdouvalo se.

10.
Korpus přepékám 10 minut, pak papír s fazolemi odstraním a peču ještě 10 minut.

11.
Na korpus rozprostřu ricottový krém, naskládám po celém povrchu třešně a zasypu drobenkou.

12.
Koláč peču asi 30 minut. Před krájením nechám chvíli vychladnout.

Ricottovo-tvarohová náplň
Koláč před pečením s náplní, třešněmi a drobenkou

Doba přípravy
20 minut + čas na odležení těsta

Pečení
180 stupňů, 20 minut předpékání korpusu + 30 minut pečení

Forma na pečení
Koláčová forma o velikosti 25 cm


Co vyzkoušet vyletněný koláč s malinami a nektarinkami?