Používáte v kuchyni kroupy? Mám pocit, že lidé většinou neví, co s nimi. Jasně, klasika je dávat je do zabijačkové polévky anebo na Vánoce připravovat houbového kubu, případně ještě krupoto.

Neříkám, že kroupy jsou u nás doma zastoupené jako rýže, ale občas se je snažím do kuchyně propašovat. Nejčastěji je dávám jako zavářku do polévek anebo je připravuju jako risotto. A příjemným bonusem je, že balíček krup stojí téměř nic a navíc jde o lokální surovinu.

Tentokrát jsem chtěla kroupám dodat na křupavosti. Zkombinovala jsem je s cuketou, která je na vrcholu sezóny, přidala pár bylinek a sýr. Věřím, že si recept oblíbíte, i pokud se krup bojíte.

Co potřebuju?

  • 200 g ječných krup v suchém stavu
  • 2 cukety o váze cca 450 g celkem
  • 4 stroužky česneku
  • 1 větší cibule
  • několik větviček tymiánu
  • 150 g oblíbeného tvrdého sýra (gouda, cheddar anebo i uzený sýr)
  • 2 vejce
  • 3 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • rostlinný olej na opékání

Jak vařím?

1.
Kroupy namočím do vody alespoň 1 hodinu před vařením.

2.
Vodu sliju a kroupy pořádně propláchnu. Zaliju čerstvou vodou, lehce osolím a vařím doměkka asi 40–50 minut. Kroupy nechám velmi dobře odkapat na sítku.

3.
Cibuli nakrájím nahrubo a na 2 lžících oleje opékám dohněda. Trvá to kolem 8 minut.

4.
Cuketu nakrájím na malé kostičky a přihodím k cibuli.

5.
Z větviček tymiánu oškubu lístky a vhodím do pánve k cuketě. Společně opékám na vyšší teplotě kolem 7 minut. Nakonec osolím.

6.
Zchladlé kroupy i cuketu dám do mísy, přidám na kostičky nakrájený sýr, jemně pokrájený česnek, vejce a strouhanku.

7.
Pomocí mokré ruky vytvaruju placičky o velikosti dlaně.

8.
Na oleji anebo ještě lépe na přepuštěném másle opekám dokřupava z obou stran.

9.
Podávám s dresinkem se zakysané smetany, česneku a soli. Ideálně prohodím k jídlu u nějakou zeleninu.

Placičky se dají jíst i jako studené třeba druhý den k obědu v práci.

Doba přípravy
40 minut + namáčení krup

Počet placiček
8


Vyzkoušejte jednoduché hrachové karbanátky s kaší