U tohoto koláče jsou klíčové 3 věci:

  1. Použít opražené a oloupané lískové ořechy. Klasické ořechy samozřejmě také jdou, ale pražené ořechy jsou příjemný upgrade
  2. Nechat těstu čas se vyšlehat. Speciálně krok našlehání másla s cukrem je, jak by se říká v angličtině, crucial
  3. Vybrat kyselejší ovoce – maliny, lesní plody, ostružiny, rybíz, angrešt… Kyselost pořádně odpálí jemnost a sladkost těsta

Co potřebuju?

  • 125 g lískových ořechů (nejchutnější jsou opražené a bez košilek /slupek/)
  • 200 g změklého másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 125 g hladké špaldové mouky
  • 3 vejce
  • 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 230 g malin (klidně i mražených)
  • 2 velké nektarinky anebo broskve

Jak peču?

1.
Začnu si předhřívat troubu na 170 stupňů.

2.
Měkké máslo vyšlehám s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Kuchyňskému robotu to trvá kolem 10 minut (používám nástavec typu K). Opravdu se vyplatí počkat, vůně i výsledná konzistence těsta bude fantastická.

3.
K vyšlehanému máslu postupně zašlehávám vejce – jedno po druhém.

4.
Ořechy si nasekám v malém mixéru nahrubo. V koláči je příjemné občas narazit na větší kousek oříšku.

5.
V misce smíchám mouku, prášek do pečiva, sůl a ořechy.

6.
Na dvakrát zašlehám do máslového krému.

7.
Těsto přendám do koláčové formy vyložené pečicím papírem. Uhladím stěrkou.

8.
Nektarinky nakrájím na měsíčky a naskládám je na celý povrch koláče.

9.
Koláč zasypu malinami a dám péct na 1 hodinu a 15–20 minut.

10.
Před krájením nechám koláč alespoň pár minut odpočinout.

Doba přípravy
30 minut

Pečení
170 stupňů, 75–80 minut

Forma na pečení
Keramická forma Emile Henri o velikosti 24 cm


Nedali byste si ještě moje oblíbené vločkové řezy?