U tohoto koláče jsou klíčové 3 věci:
- Použít opražené a oloupané lískové ořechy. Klasické ořechy samozřejmě také jdou, ale pražené ořechy jsou příjemný upgrade
- Nechat těstu čas se vyšlehat. Speciálně krok našlehání másla s cukrem je, jak by se říká v angličtině, crucial
- Vybrat kyselejší ovoce – maliny, lesní plody, ostružiny, rybíz, angrešt… Kyselost pořádně odpálí jemnost a sladkost těsta
Co potřebuju?
- 125 g lískových ořechů (nejchutnější jsou opražené a bez košilek /slupek/)
- 200 g změklého másla
- 150 g třtinového cukru
- 125 g hladké špaldové mouky
- 3 vejce
- 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 230 g malin (klidně i mražených)
- 2 velké nektarinky anebo broskve
Jak peču?
1.
Začnu si předhřívat troubu na 170 stupňů.
2.
Měkké máslo vyšlehám s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Kuchyňskému robotu to trvá kolem 10 minut (používám nástavec typu K). Opravdu se vyplatí počkat, vůně i výsledná konzistence těsta bude fantastická.
3.
K vyšlehanému máslu postupně zašlehávám vejce – jedno po druhém.
4.
Ořechy si nasekám v malém mixéru nahrubo. V koláči je příjemné občas narazit na větší kousek oříšku.
5.
V misce smíchám mouku, prášek do pečiva, sůl a ořechy.
6.
Na dvakrát zašlehám do máslového krému.
7.
Těsto přendám do koláčové formy vyložené pečicím papírem. Uhladím stěrkou.
8.
Nektarinky nakrájím na měsíčky a naskládám je na celý povrch koláče.
9.
Koláč zasypu malinami a dám péct na 1 hodinu a 15–20 minut.
10.
Před krájením nechám koláč alespoň pár minut odpočinout.
Doba přípravy
30 minut
Pečení
170 stupňů, 75–80 minut
Forma na pečení
Keramická forma Emile Henri o velikosti 24 cm