Pod sladkým chlebíčkem si řada lidí vybaví nejčastěji banana bread. Ani se nedivím, není snad hipsterská kavárna, která by právě banánový chlebíček ke kávě nenabízela. Já banány nesnáším (ano, i takoví lidí na světě jsou :)), proto zkouším i jiné druhy ovoce i zeleniny, které by chlebíčku slušely. Tradiční kombinace jablek, rumu, skořice doplněná o křupavé zkaramelizované pekany a zjemněná krémém… To nemohlo dopadnout špatně!
Co potřebuju?
- 3 menší jablka (jedno o váze cca 130 g)
- 50 g rozinek
- 20 ml rumu
- 140 g pekanových ořechů
- 30 ml javorového sirupu
- 100 g másla
- 100 g třtinového cukru
- 180 g bílého jogurtu (v pokojové teplotě)
- 2 vejce (v pokojové teplotě)
- 100 g ovesných vloček
- 1 lžíce skořice
- 1 lžička prášku do pečiva
- 140 g hladké špaldové mouky
- špetka soli
Na dokončení
- 200 g žervé (v pokojové teplotě)
- 20 g másla (změklého)
- 30 g cukru
Jak peču?
1.
Rozinky si namočím do rumu na alespoň hodinu. Zapnu si také rovnou troubu na 170 stupňů.
2.
Pekanové ořechy lehce opeču na pánvi, až se rozvoní, odstavím ze sporáku a zakápnu javorovým sirupem. Přesypu na pečicí papír.
3.
Máslo rozpustím a nechám lehce zchladnout.
4.
K máslu přimíchám cukr, pak zašlehám jedno vejce po druhém a následně i jogurt.
5.
V další míse promíchám suché suroviny – vločky, prášek do pečiva, skočici, špetku soli a mouku.
6.
Promíchané suché ingredience propojím s máslovou směsí.
7.
Nyní také přimíchám rozinky i s rumem. 100 g hrubě posekaných pekanových ořechů a jablka nakrájená na malé kostičky.
8.
Těsto přendám do formy na chlebíček, kterou mám vyloženou pečicím papírem.
9.
Chlebíček peču asi 55–60 minut. Po vychladnutí jej potřu krémem a posypu zbylými ořechy (40 g).
10.
Krém připravím úplně jednoduše – změklé máslo utřu s cukrem a postupně přišlehám i žervé.