Super jednoduchý a rychlý salát, který vám zachrání oběd v práci anebo bude i skvělou večeří. Osobně se přimlouvám za použití sušené cizrny, ale pokud fakt spěcháte a máte po ruce cizrnu v plechu, tak mi to jenom neřeknete a cizrnu použijete.

Co potřebuju?

  • 200 g cizrny (v sušeném stavu)
  • 70 g sušených rajčat v oleji
  • 70 g dýňových semínek
  • 120 g baby špenátu (případně jiného listí)
  • 120 g plísňového sýra (niva, camembert, hermelín… co máte rádi)

Dresink

  • 150 g bílého jogurtu
  • 1–2 lžíce tahini pasty
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl

Jak vařím?

1.
Cizrnu si večer před tím, než chci dělat salát dám namočit do vody. Ráno ji sliju a pořádně propláchnu.

2.
Cizrnu vaříme čerstvé vodě s pár bobkovými listy a kmínem (bylinky pomáhají bojovat proti případnému nadjímání).

3.
Cizrnu vařím asi 2 hodiny a pak ji teprve osolím a vařím většinou ještě půl hodiny. Pak vodu sliju a cizrnu znovu propláchnu a nechám vystydnout.

4.
Sušená rajčata si pokrájím na proužky. Dýňová semínka opatrně opeču nasucho na pánvi.

5.
Připravím si dresink. Tahini si prošlehám s citronovou šťávou, javorovým sirupem a solí. Až mám hladkou konzistenci, přidám i bílý jogurt.

6.
Do velké mísy dám uvařenou cizrnu, sušená rajčata, dýňová semínka i nakrájený sýr. Promíchám s dresinkem a úplně na závěr přidám i baby špenát a už jen zlehka promíchám.

Doba přípravy
20 minut + 12 hodin na namáčení cizrny a 2,5 hodiny na uvaření cizrny

Počet porcí
4