Super jednoduchý a rychlý salát, který vám zachrání oběd v práci anebo bude i skvělou večeří. Osobně se přimlouvám za použití sušené cizrny, ale pokud fakt spěcháte a máte po ruce cizrnu v plechu, tak mi to jenom neřeknete a cizrnu použijete.
Co potřebuju?
- 200 g cizrny (v sušeném stavu)
- 70 g sušených rajčat v oleji
- 70 g dýňových semínek
- 120 g baby špenátu (případně jiného listí)
- 120 g plísňového sýra (niva, camembert, hermelín… co máte rádi)
Dresink
- 150 g bílého jogurtu
- 1–2 lžíce tahini pasty
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl
Jak vařím?
1.
Cizrnu si večer před tím, než chci dělat salát dám namočit do vody. Ráno ji sliju a pořádně propláchnu.
2.
Cizrnu vaříme čerstvé vodě s pár bobkovými listy a kmínem (bylinky pomáhají bojovat proti případnému nadjímání).
3.
Cizrnu vařím asi 2 hodiny a pak ji teprve osolím a vařím většinou ještě půl hodiny. Pak vodu sliju a cizrnu znovu propláchnu a nechám vystydnout.
4.
Sušená rajčata si pokrájím na proužky. Dýňová semínka opatrně opeču nasucho na pánvi.
5.
Připravím si dresink. Tahini si prošlehám s citronovou šťávou, javorovým sirupem a solí. Až mám hladkou konzistenci, přidám i bílý jogurt.
6.
Do velké mísy dám uvařenou cizrnu, sušená rajčata, dýňová semínka i nakrájený sýr. Promíchám s dresinkem a úplně na závěr přidám i baby špenát a už jen zlehka promíchám.
Doba přípravy
20 minut + 12 hodin na namáčení cizrny a 2,5 hodiny na uvaření cizrny
Počet porcí
4