Dhál je perfektní vegetariánský/veganský pokrm. Je rychle hotový, obsahuje moji oblíbenou červenou čočku a ještě oblíbenější kokosové mléko a dá se do něj zpracovat zelenina, která zbyla z jiných jídel. Základem dhálu je tedy luštěnina (čočka, ale hodí se i půlený hrách), kokosové mléko a konzervovaná rajčata. A koření, to je jasné. Zeleninu si přidejte podle toho, co potřebujete zpracovat.


Postup

  • 2 mrkve
  • ¼ bulvového celeru nebo 2–3 řapíky řapíkatého celeru
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 250 g červené čočky | váha v suchém stavu
  • 1 větší batáta
  • 2 lžíce směsi koření garam masala
  • 1 konzerva rajčat (400 g)
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml kokosového mléka
  • hrst špenátu
  • olivový nebo kokosový olej

Ingredience

1.
Mrkev, celer i cibuli oloupu. Slupky schovám na recyklační vývar (viz TIP).

2.
Mrkev pokrájím na kolečka, celer na kostky, cibuli nahrubo. Všechnu zeleninu vhodím opéct do kastrolu na olivový anebo kokosový olej.

3.
Pokrájím česnek na plátky, oloupu batátu a nakrájím ji na kostky. Po pár minutách opékání zeleniny přihodím do kastrolu i česnek a batátu. Občas promíchám a opékám tak 5–7 minut.

4.
Čočku důkladně propláchnu pod tekoucí vodou a nechám okapat.

5.
K zelenině přidám koření garam masala a společně chvilku opékám.

6.
Po 1–2 minutách přidám červenou čočku a také konzervovaná rajčata.

7.
Celou směs zaliju zeleninovým vývarem, osolím a promíchám. Přikryju pokličkou a nechám vařit na menší teplotě tak 20 minut – důležité je, aby batáta byla měkká a čočka uvařená.

8.
Odstavím z plotny a vmíchám kokosové mléko a případně dosolím. Úplně nakonec přihodím čerstvý špenát.

TIP: Kdykoliv loupu zeleninu (mrkev, celer, petržel, cibule) anebo mám nějaké odřezky ze zeleniny (košťály z brokolice, květáku, měkká rajčata, zelené listí např. z mrkve, ředkviček), které nechci už použít, tak tyto zbytky dávám do pytlíku, který mám v mrazáku a většinou jednou za týden uvařím tzv. recyklační vývar. Zmraženou zeleninu/zbytky zaliju vodou, přidám bobkový list, nové koření a sůl a za půl hodiny mám super zeleninou vývar, který je skvělým základem do omáček, různých krémových polévek atd.

TIP2: Do dhálu se také hodí zázvor, který jsem doma neměla. Pokud ho chcete použít, nakrájejte ho najemno a osmahněte společně s kořenovou zeleninou a cibulí.