Víte, co je na tomhle koláči absolutně nejlepší? Je bez těsta! Dá se říct, že je to čistě jen náplň s drobenkou. A té je tam hodně. A jsou v ní i ořechy. Tenhle koláč si chcete upéct!
Co potřebuju?
- 750 g polotučného tvarohu
- 3 vejce
- 70 g cukru
- 70 g hrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 150 g ostré marmelády (rybízové, malinové, višňové) anebo 150 g čerstvého/mraženého ovoce (maliny, borůvky…)
Drobenka
- 65 g měkkého másla
- 60 g cukru
- 50 g nahrubo pokrájených ořechů (já použila lískové, které jsem předtím pekla v troubě asi 4 minuty na 200 stupňů a pak jsem z nich sundala košilku)
- 70 g jemných ovesných vloček
Jak peču?
1.
Než začnu připravovat koláč, vyklepnu si všechny tvarohy na sítko a nechám je alespoň 4–5 hodin vykapat.
2.
Připravím si jednoduchou drobenku – do misky si dám všechny ingredience. Pomocí prstů vytvořím drobenku a dám ji stranou.
3.
Do větší mísy si vyklepnu vejce a prošlehám je s cukrem.
4.
K vejcím přidám tvaroh a pořádně prošlehám, až v těstě nezůstanou žádné hrudky. Pak teprve přisypu hrubou mouku a prášek do pečiva. Důkladně promíchám.
5.
Hotové těsto vliju do formy, kterou jsem vyložila pečicím papírem anebo vymazala máslem a následně vysypala hrubou moukou.
6.
Povrch tvarohového těsta uhladím a pak po lžičkách po celém povrch rozmístím marmeládu.
7.
Na konec tvarožník zasypu drobenkou. A dám péct asi na 55 minut.
8.
Před krájením je potřeba nechat koláč vychladnout. Tvarohová vrstva zpevní a půjde esteticky nakrájet.
Doba přípravy
20 minut + 4 hodiny na odkapání tvarohu
Velikost formy
čtvercová forma 20×20 cm anebo kulatá forma 18 cm
Pečení
190 stupňů asi 55 minut