Víte, co je na tomhle koláči absolutně nejlepší? Je bez těsta! Dá se říct, že je to čistě jen náplň s drobenkou. A té je tam hodně. A jsou v ní i ořechy. Tenhle koláč si chcete upéct!

Co potřebuju?

  • 750 g polotučného tvarohu
  • 3 vejce
  • 70 g cukru
  • 70 g hrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 150 g ostré marmelády (rybízové, malinové, višňové) anebo 150 g čerstvého/mraženého ovoce (maliny, borůvky…)

Drobenka

  • 65 g měkkého másla
  • 60 g cukru
  • 50 g nahrubo pokrájených ořechů (já použila lískové, které jsem předtím pekla v troubě asi 4 minuty na 200 stupňů a pak jsem z nich sundala košilku)
  • 70 g jemných ovesných vloček

Jak peču?

1.
Než začnu připravovat koláč, vyklepnu si všechny tvarohy na sítko a nechám je alespoň 4–5 hodin vykapat.

2.
Připravím si jednoduchou drobenku – do misky si dám všechny ingredience. Pomocí prstů vytvořím drobenku a dám ji stranou.

3.
Do větší mísy si vyklepnu vejce a prošlehám je s cukrem.

4.
K vejcím přidám tvaroh a pořádně prošlehám, až v těstě nezůstanou žádné hrudky. Pak teprve přisypu hrubou mouku a prášek do pečiva. Důkladně promíchám.

5.
Hotové těsto vliju do formy, kterou jsem vyložila pečicím papírem anebo vymazala máslem a následně vysypala hrubou moukou.

6.
Povrch tvarohového těsta uhladím a pak po lžičkách po celém povrch rozmístím marmeládu.

7.
Na konec tvarožník zasypu drobenkou. A dám péct asi na 55 minut.

8.
Před krájením je potřeba nechat koláč vychladnout. Tvarohová vrstva zpevní a půjde esteticky nakrájet.

Doba přípravy
20 minut + 4 hodiny na odkapání tvarohu

Velikost formy
čtvercová forma 20×20 cm anebo kulatá forma 18 cm

Pečení
190 stupňů asi 55 minut