Maso nekupujeme příliš často. Když už náhodou dělám nějaké masové jídlo, snažím se vybírat kvalitní maso, ideálně bio anebo farmářské. Poslední dobou jsem si oblíbila krůtí mleté, které kupuju na Rohlíku. Mleté maso je hodně vděčné a na takových kuličkách si většinou pochutnají, jak dospělí, tak i děti. Krůtí maso je velmi jemné, i když trochu sušší. Rajčatová omáčka dodá potřebnou “mokrost” a fazole zase ještě další bílkoviny.
Co potřebuju?
Na kuličky
- 300 g krůtího mletého masa
- 1 vejce
- 1 lžíce sušené saturejky
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- sůl podle chuti
- 3 vrchovaté lžíce parmazánu
- 2 vrchovaté lžíce kukuřičné strouhanky
Na omáčku
- 1 cibule
- 700 g rajčatové passaty anebo 2 plechovky rajčat
- 1 plechovka máslových fazolí (cca 400 g)
- 3 sušená rajčata naložená v oleji
- 250 g ricotty
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce sušeného oregána
Jak vařím koule?
1.
Začínám přípravou masových koulí. Všechny ingredience smíchám dohromady a snažím se vytvořit nelepivé těsto, ze kterého půjdou uválet koule. Pokud je směs příliš mokrá, přidám trochu strouhanky, opačně zase vody. Vždy trochu masa opeču na pánvi, abych zjistila, jestli mám směs dobře ochucenou. Když jsem spokojená, namočím si ruce do vody a vytvaruji koule o velikosti pinpongových míčků.
2.
Všechny koule postupně opeču na oleji na pánvi. Ideální je s pánví moc nekvedlat, spíš nechat koule opéct z jedné strany a pak otáčet.
3.
V mezičase smažení koulí zapínám troubu na 180 stupňů (spodní i horní ohřev). A pouštím se do přípravy omáčky.
4.
Cibuli nakrájím najemno, česnek na plátky. Nejprve hodím na olej cibuli, po chvíli i česnek. Přidám pokrájená sušená rajčata a zcezené fazole. Vše zaliju passatou anebo konzervovanými rajčaty. Osolím a ochutím oregánem. Nechám pár minut probublat.
5.
Vypnu omáčku a přimíchám ricottu. Omáčku přeliju do zapékací nádoby, zasadím opečené koule a dám zapéct na cca 20 minut. Chvíli před koncem občas ještě posypu strouhaným parmazánem a nechám zapéct dvě tři minuty pod grilem.
6.
Jako příloha se perfektně hodí máslová polenta, bramborová kaše a nebo, byť to zní šíleně, basmati rýže.
Jak nejraději upravujete mleté maso vy?