Možná taky milujete klasický mřížkový koláč. Já si z něj vzala to nejlepší o vylepšila ho o několik drobností. Těsto je chuťově plnější a křupavější díky použitým ořechům a vločkám. A v náplni kromě višňové marmelády najdete i tvaroh. U nás doma koláč skoro ani nestihne vychladnout.


Doba přípravy | 40 minut + odležení těsta a pečení
Koláčová forma o průměru 24 cm
Recept je vegetariánský


Ingredience

Těsto

  • 90 g másla + trochu navíc na vymazání formy
  • 1 vejce
  • 90 g jemných ovesných vloček
  • 50 g lískových nebo vlašských ořechů
  • 70 g moučkového cukru 
  • 140 g hladké špaldové mouky + trochu navíc na vyvalování těsta
  • špetka soli

Náplň

Dokončení 

  • 1 vejce

Postup

Těsto

  1. Máslo a vejce vyndám z lednice alespoň hodinu před začátkem přípravy těsta. 
  2. Vločky a ořechy dám do nožového mixéru a rozmixuju na sypkou a jemnou konzistenci. 
  3. Do větší mísy, která se dá vložit do kuchyňského robota, odvážím máslo, přidám žloutky, vločkovo-ořechový základ, cukr, mouku i sůl. Pomocí metly typu K v robotu vytvořím hladké nelepivé těsto. Trvá to asi 4–5 minut. Pokud nebudete používat robota, ručně počítejte s delší dobou. 
  4. Hotové těsto zabalím do potravinářské fólie a uložím ho do lednice alespoň na 2 hodiny. Můžete tam ale zůstat přes noc. 

Náplň

  1. V misce rozmíchám tvaroh se žloutkem a cukrem. Dám stranou. 

Dokončení

  1. Těsto po uložení vyndám z lednice a nechám ho 20–30 minut povolit. 
  2. Zatím začnu předhřívat troubu na 170 °C (horní a spodní ohřev). Koláčovou formu vymažu máslem. 
  3. Pracovní plochu posypu moukou. Z těsta odříznu čtvrtinu a dám ji stranou. Zbylé těsto vyválím na tenký kulatý plát o tloušťce asi 3–4 mm. Opatrně těsto přenesu do vymazané formy. Prsty přimáčknu ke dnu a k okrajům. Těsto, které je navíc, odříznu a naopak jím vyspravím místa, kde těsto chybí. 
  4. Na dno naliju tvarohovou náplň a rozetřu ji. 
  5. Na ni navrstvím marmeládu a také ji opatrně rozetřu.
  6. Zbylou čtvrtinu těsta rozválím na tenký plát o tloušťce 3–4 mm a opatrně ho rozkrájím na asi centimetrové proužky. Plátky postupně vytvořím na povrchu koláče mřížku. Nejprve pokládám na povrch koláče různě dlouhé proužky jedním směrem a poté přes ně příčným směrem pokládám zbylé různě dlouhé proužky a vytvořím tak mřížku. 
  7. Mřížku potřu rozšlehaným vejcem a dám péct do trouby na 45 minut. 
  8. Po upečení nechám vychladnout. 

Recept vznikl ve spolupráci s marmeládami Darbo.