
Možná taky milujete klasický mřížkový koláč. Já si z něj vzala to nejlepší o vylepšila ho o několik drobností. Těsto je chuťově plnější a křupavější díky použitým ořechům a vločkám. A v náplni kromě višňové marmelády najdete i tvaroh. U nás doma koláč skoro ani nestihne vychladnout.


Doba přípravy | 40 minut + odležení těsta a pečení
Koláčová forma o průměru 24 cm
Recept je vegetariánský
Ingredience
Těsto
- 90 g másla + trochu navíc na vymazání formy
- 1 vejce
- 90 g jemných ovesných vloček
- 50 g lískových nebo vlašských ořechů
- 70 g moučkového cukru
- 140 g hladké špaldové mouky + trochu navíc na vyvalování těsta
- špetka soli
Náplň
- 250 g tučného tvarohu ve vaničce
- 1 žloutek
- 1 lžíce moučkového cukru
- 200 g višňové marmelády
Dokončení
- 1 vejce
Postup
Těsto
- Máslo a vejce vyndám z lednice alespoň hodinu před začátkem přípravy těsta.
- Vločky a ořechy dám do nožového mixéru a rozmixuju na sypkou a jemnou konzistenci.
- Do větší mísy, která se dá vložit do kuchyňského robota, odvážím máslo, přidám žloutky, vločkovo-ořechový základ, cukr, mouku i sůl. Pomocí metly typu K v robotu vytvořím hladké nelepivé těsto. Trvá to asi 4–5 minut. Pokud nebudete používat robota, ručně počítejte s delší dobou.
- Hotové těsto zabalím do potravinářské fólie a uložím ho do lednice alespoň na 2 hodiny. Můžete tam ale zůstat přes noc.
Náplň
- V misce rozmíchám tvaroh se žloutkem a cukrem. Dám stranou.
Dokončení
- Těsto po uložení vyndám z lednice a nechám ho 20–30 minut povolit.
- Zatím začnu předhřívat troubu na 170 °C (horní a spodní ohřev). Koláčovou formu vymažu máslem.
- Pracovní plochu posypu moukou. Z těsta odříznu čtvrtinu a dám ji stranou. Zbylé těsto vyválím na tenký kulatý plát o tloušťce asi 3–4 mm. Opatrně těsto přenesu do vymazané formy. Prsty přimáčknu ke dnu a k okrajům. Těsto, které je navíc, odříznu a naopak jím vyspravím místa, kde těsto chybí.
- Na dno naliju tvarohovou náplň a rozetřu ji.
- Na ni navrstvím marmeládu a také ji opatrně rozetřu.
- Zbylou čtvrtinu těsta rozválím na tenký plát o tloušťce 3–4 mm a opatrně ho rozkrájím na asi centimetrové proužky. Plátky postupně vytvořím na povrchu koláče mřížku. Nejprve pokládám na povrch koláče různě dlouhé proužky jedním směrem a poté přes ně příčným směrem pokládám zbylé různě dlouhé proužky a vytvořím tak mřížku.
- Mřížku potřu rozšlehaným vejcem a dám péct do trouby na 45 minut.
- Po upečení nechám vychladnout.




Recept vznikl ve spolupráci s marmeládami Darbo.
