Recepty z jednoho hrnce patří mezi mé nejoblíbenější – jsou nekomplikované na přípravu, není po nich bordel v kuchyni a ani téměř žádné špinavé nádobí. 


Doba přípravy | 20 minut
Počet porcí | 4–6
Objem hrnce | 3 l
Recept je veganský a bezlaktózový (při použití oleje)


Ingredience

  • 20 g másla nebo rostlinného oleje
  • 2 cukety o celkové váze 500 g (váha před očištěním)
  • 4 stroužky česneku
  • 400 g vařených fazolí (cca 190 g v suchém stavu)
  • 1 vrchovatá lžička mletého římského kmínu
  • 300 g orza (váha v suchém stavu)
  • 2 vrchovaté lžíce světlé miso pasty shiro
  • 600 ml vody
  • 2 lžíce tahini

K podávání

  • citron
  • pepř
  • oblíbená semínka

Pokud máte ještě nějaké fazole v zásobě, určitě musíte zkusit tento recept na pečený květák.


Postup

  1. Máslo nebo olej rozehřeju v hrnci. 
  2. Mezitím nakrájím cukety na tenká kolečka. Cukety vhodím restovat do hrnce. 
  3. Česnek oloupu a nakrájím na plátky. Přidám ho do hrnce k cuketě. Společně restuju asi 7 minut, až cukety zezlátnou. 
  4. Poté přisypu fazole a ochutím římským kmínem. Přidám orzo a miso pastu. Zaliju vodou. Několikrát promíchám, aby se miso pasta rozpustila, přivedu rychle k varu a vařím pod pokličkou na ¾ výkonu sporáku asi 9 minut. V polovině promíchám. 
  5. Jakmile je orzo uvařené, odstavím ze sporáku, ochutnám a případně ještě přidám miso pastu na dochucení a dosolení. 
  6. Pro zjemnění vmíchám tahini. 
  7. Rozdělím na talíře, kde hotové orzo ještě zastrouhám citronovou kůrou, pepřem a posypu semínky.