
Recepty z jednoho hrnce patří mezi mé nejoblíbenější – jsou nekomplikované na přípravu, není po nich bordel v kuchyni a ani téměř žádné špinavé nádobí.


Doba přípravy | 20 minut
Počet porcí | 4–6
Objem hrnce | 3 l
Recept je veganský a bezlaktózový (při použití oleje)
Ingredience
- 20 g másla nebo rostlinného oleje
- 2 cukety o celkové váze 500 g (váha před očištěním)
- 4 stroužky česneku
- 400 g vařených fazolí (cca 190 g v suchém stavu)
- 1 vrchovatá lžička mletého římského kmínu
- 300 g orza (váha v suchém stavu)
- 2 vrchovaté lžíce světlé miso pasty shiro
- 600 ml vody
- 2 lžíce tahini
K podávání
- citron
- pepř
- oblíbená semínka
Pokud máte ještě nějaké fazole v zásobě, určitě musíte zkusit tento recept na pečený květák.
Postup
- Máslo nebo olej rozehřeju v hrnci.
- Mezitím nakrájím cukety na tenká kolečka. Cukety vhodím restovat do hrnce.
- Česnek oloupu a nakrájím na plátky. Přidám ho do hrnce k cuketě. Společně restuju asi 7 minut, až cukety zezlátnou.
- Poté přisypu fazole a ochutím římským kmínem. Přidám orzo a miso pastu. Zaliju vodou. Několikrát promíchám, aby se miso pasta rozpustila, přivedu rychle k varu a vařím pod pokličkou na ¾ výkonu sporáku asi 9 minut. V polovině promíchám.
- Jakmile je orzo uvařené, odstavím ze sporáku, ochutnám a případně ještě přidám miso pastu na dochucení a dosolení.
- Pro zjemnění vmíchám tahini.
- Rozdělím na talíře, kde hotové orzo ještě zastrouhám citronovou kůrou, pepřem a posypu semínky.

