
Vejce do skla spolu s tureckými vejci patří mezi moje nejoblíbenější úpravy vajec. Zkusíte je také?


Počet porcí | 1
Doba přípravy | 15 minut
Recept je vegetariánský, bezlepkový a bezlaktózový (při vynechání parmazánu).
Ingredience
Vejce do skla
- 2 vejce
Pikantní ořechová posypka
- 100 g mixu ořechů a semínek
- ½ lžičky mleté uzené papriky
- ¼ lžičky mletého římského kmínu
- špetku sušeného drceného chilli
- 2 lžíce tamari nebo sójové omáčky
- 1 lžičku medu nebo javorového sirupu
K podávání
- parmazán
- čerstvé bylinky
- kváskový chleba

Postup
Vejce do skla
- Vejce vyndám z lednice alespoň hodinu před vařením. Tento krok nepřeskakujte, vejce by mohla ve vodě prasknout.
- Mezitím se pustím do přípravy posypky.
- Ve velkém hrnci přivedu k varu vodu.
- Vložím vejce do vroucí vody a vařím je přesně 4 minuty. Poté je ihned zchladím ve studené vodě.
- Opatrně je oloupu. Mně to jde lépe pomocí lžíce, kterou opatrně vsunu pod skořápku.
- Oloupaná vejce dám do sklenic.
- Zastrouhám je parmazánem, posypu posypkou a dozdobím bylinkami.
- Podám s kváskovým chlebem.
Pikantní ořechová posypka
- Nejprve nasekám ořechy nahrubo.
- Potom na sporáku zahřeju pánev a opatrně na ní nasucho opražím ořechy a semínka. Trvá to cca 4 minuty. Pravidelně míchám, aby se ořechy ani semínka nespálily.
- Ochutím kořením, promíchám a vypnu sporák.
- Vliju sójovou omáčku a med nebo sirup. Opět promíchám a celý obsah pánve přesypu do větší misky vychladnout. Poté prsty „rozdělím“ na sypkou posypku.
Co s posypkou, pokud zbyde?
Pikantní posypka bude skvělým doplňkem vašich salátů a bowls. Perfektně dochutí i krémové zeleninové polévky.
