Vejce do skla spolu s tureckými vejci patří mezi moje nejoblíbenější úpravy vajec. Zkusíte je také?


Počet porcí | 1
Doba přípravy | 15 minut
Recept je vegetariánský, bezlepkový a bezlaktózový (při vynechání parmazánu). 


Ingredience

Vejce do skla

  • 2 vejce

Pikantní ořechová posypka

  • 100 g mixu ořechů a semínek 
  • ½ lžičky mleté uzené papriky
  • ¼ lžičky mletého římského kmínu
  • špetku sušeného drceného chilli
  • 2 lžíce tamari nebo sójové omáčky
  • 1 lžičku medu nebo javorového sirupu

K podávání 

  • parmazán
  • čerstvé bylinky
  • kváskový chleba

Postup

Vejce do skla

  1. Vejce vyndám z lednice alespoň hodinu před vařením. Tento krok nepřeskakujte, vejce by mohla ve vodě prasknout. 
  2. Mezitím se pustím do přípravy posypky. 
  3. Ve velkém hrnci přivedu k varu vodu. 
  4. Vložím vejce do vroucí vody a vařím je přesně 4 minuty. Poté je ihned zchladím ve studené vodě. 
  5. Opatrně je oloupu. Mně to jde lépe pomocí lžíce, kterou opatrně vsunu pod skořápku.
  6. Oloupaná vejce dám do sklenic. 
  7. Zastrouhám je parmazánem, posypu posypkou a dozdobím bylinkami. 
  8. Podám s kváskovým chlebem. 

Pikantní ořechová posypka

  1. Nejprve nasekám ořechy nahrubo. 
  2. Potom na sporáku zahřeju pánev a opatrně na ní nasucho opražím ořechy a semínka. Trvá to cca 4 minuty. Pravidelně míchám, aby se ořechy ani semínka nespálily. 
  3. Ochutím kořením, promíchám a vypnu sporák. 
  4. Vliju sójovou omáčku a med nebo sirup. Opět promíchám a celý obsah pánve přesypu do větší misky vychladnout. Poté prsty „rozdělím“ na sypkou posypku.

Co s posypkou, pokud zbyde?

Pikantní posypka bude skvělým doplňkem vašich salátů a bowls. Perfektně dochutí i krémové zeleninové polévky.