Pokud se vám taky stává, že neodhadnete množství rýže, kterou chystáte jako přílohu a zbyde vám. Mám pro vás tip, jak neplýtvat a rýži využít. Navíc je velmi pravděpodobné, že si jídlo zamilujete natolik, že rýže příště budete vařit záměrně o dost víc.
Doba přípravy | 25–30 minut
Počet porcí | 4
Jídlo je veganské, bezlepkové a bezlaktózové.
Ingredience
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 450–500 g uvařené rýže z předešlého dne
- 500 g kapustiček
- 400 g vařených malých bílých fazolí (váha v suchém stavu 190 g)
- 2–3 lžíce tamari nebo sójové omáčky
- 2 lžíce arašídového másla
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 hrst oblíbených semínek nebo arašídů
K podávání
- granátové jablko (nemusí být) a další semínka
Co dalšího můžete uvařit s kapustičkami? Zkuste tyhle krůtí kuličky.
Postup
- Připravím si dvě pánve. Já použila pánev o velikosti 26 cm a velký wok. Do pánví rozdělím olej a dám je nahřívat na sporák.
- Než se olej rozehřeje, cibuli oloupu, rozpůlím a půlky pak nakrájím na plátky. Česnek oloupu a nakrájím na plátky.
- Jakmile je olej rozehřátý, tak do jedné pánve dám rýži a rozprostřu po celém povrchu pánve a ještě ji i vařečkou umačkám. Nechám opékat na ¾ výkonu sporáku.
- Do druhé pánve (woku) vhodím opékat cibuli s česnekem. Opékám asi 5 minut, než je cibule zlatavá.
- Mezitím připravím kapustičky. Pokud je to nutné, tak odstraním vrchní listy a poté je nakrájím na čtvrtky.
- Kapustičky přidám restovat k cibuli. Za občasného míchání restuju na ¾ výkonu sporáku asi 10 minut.
- V mezičase zkontroluju rýži, jestli už je z jedné strany opečená dokřupava. Pokud ano, tak ji otočím, znovu upěchuju po celém povrchu pánve a nechávám znovu opékat. Celková doba opékání rýže je mezi 15–20 minutami. Na poslední 2–3 minuty přisypu ještě semínka nebo arašídy, aby se také opekly.
- Jakmile jsou kapustičky orestované, přidám k nim fazole. Společně prohřeju.
- Ochutím tamari, arašídovým máslem a třtinovým cukrem. Míchám, až se máslo a Tamary spojí a celá směs je ochucená. Odstavím ze sporáku.
- Křupavou rýži vmíchám ke kapustičkám.
- Ráda jednotlivé porce zdobím čerstvým granátovým jablkem, které dodává jídlu super šťavnatost.
Tipy na obměny
Fazole vyměňte za cizrnu. Stejně tak můžete spolu s kapustičkami v pánvi zaresetovat nakrájené kuřecí maso. Skvělé je i opečené uzené tofu nebo tempeh. Místo kapsiček, které jsou nyní v sezoně, jindy orestujte cuketu, papriky nebo na závěr vmíchejte prohřát mražený hrášek.