Nesmírně jemná polévka, která v sobě skrývá bulvový celer. Pokud vám také doma občas přebývá, už víte, jak s ním naložit. 


Doba přípravy | 20 minut + 20 minut vaření

Počet porcí | 4

Krém je dle zvoleného vývaru vegetariánský a bezlepkový. Pokud ho chcete připravit v bezlaktózové verzi, polévku zjemněte kokosovým mlékem nebo rostlinnou smetanou. 


Ingredience

  • 30 g másla
  • malý kousek bílého pórku nebo 1 šalotka
  • 800 g bulvového celeru (váha před očištěním)
  • 150 g červené čočky
  • 2 bobkové listy
  • 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • sůl
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • muškátový oříšek

K podávání

  • opečené ořechy nebo semínka
  • olej z vlašských nebo lískových ořechů
  • oblíbené pečivo

Postup

  1. Do velkého hrnce vhodím rozehřát máslo.
  2. Mezitím pokrájím pórek na kolečka. Celer oloupu a nakrájím na kostky. Oboje vhodím restovat do hrnce. 
  3. Restuju do zlatavé barvy asi 10 minut. Tento krok nepřeskakujte, restování na másle vytáhne z celeru sladkost. 
  4. Poté přisypu čočku, bobkové listy a přiliju vývar. Lehce osolím a vařím pod poklicí 15–20 minut. 
  5. Polévku rozmixuju tyčovým mixérem do jemného krému. Zjemním smetanou a dochutím muškátovým oříškem, který nastrouhám na jemném struhadle. 
  6. Podávám posypané opečenými ořechy, zakápnuté olejem a s oblíbeným pečivem.  

Tipy na obměny | Místo celeru se hodí petržel, pastinák, ale i různé druhy dýně nebo kombinace zelenin.