
Nesmírně jemná polévka, která v sobě skrývá bulvový celer. Pokud vám také doma občas přebývá, už víte, jak s ním naložit.


Doba přípravy | 20 minut + 20 minut vaření
Počet porcí | 4
Krém je dle zvoleného vývaru vegetariánský a bezlepkový. Pokud ho chcete připravit v bezlaktózové verzi, polévku zjemněte kokosovým mlékem nebo rostlinnou smetanou.
Ingredience
- 30 g másla
- malý kousek bílého pórku nebo 1 šalotka
- 800 g bulvového celeru (váha před očištěním)
- 150 g červené čočky
- 2 bobkové listy
- 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
- sůl
- 250 ml smetany ke šlehání
- muškátový oříšek
K podávání
- opečené ořechy nebo semínka
- olej z vlašských nebo lískových ořechů
- oblíbené pečivo
Postup
- Do velkého hrnce vhodím rozehřát máslo.
- Mezitím pokrájím pórek na kolečka. Celer oloupu a nakrájím na kostky. Oboje vhodím restovat do hrnce.
- Restuju do zlatavé barvy asi 10 minut. Tento krok nepřeskakujte, restování na másle vytáhne z celeru sladkost.
- Poté přisypu čočku, bobkové listy a přiliju vývar. Lehce osolím a vařím pod poklicí 15–20 minut.
- Polévku rozmixuju tyčovým mixérem do jemného krému. Zjemním smetanou a dochutím muškátovým oříškem, který nastrouhám na jemném struhadle.
- Podávám posypané opečenými ořechy, zakápnuté olejem a s oblíbeným pečivem.
Tipy na obměny | Místo celeru se hodí petržel, pastinák, ale i různé druhy dýně nebo kombinace zelenin.

