Závěrečný recept ze záchrannadesitka je tady. Jednoduchá polévka, která díky obsahu zeleniny, zdroji sacharidů (těstovin) i bílkovin (vajec) vám možná bude stačit jako samostatný chod k obědu nebo k večeři. 


Ingredience

  • 1,5 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 2 mrkve o celkové váze cca 250–300 g (váha před očistěním)
  • 200 g orza
  • 150 g mraženého hrášku
  • 3–4 vejce
  • parmazán k podávání

Postup

  1. Začnu si na sporáku ohřívat vývar.
  2. Mezitím očistím mrkev a nakrájím na tenké nudličky. 
  3. Do vroucího vývaru vsypu mrkev a orzo. Společně vařím na ¾ výkonu sporáku asi 10 minut. Orzo bude na skus.
  4. Poté vhodím prohřát hrášek a také vyklepnu do polévky vejce. Promíchám a vařím 1–2 minut. Tady záleží na osobní preferenci – jestli chcete mít v polévce vejce rozmíchané nebo spíš „vysrážené“ do větších kousků. 
  5. Rozdělím do talířů nebo misek. Na každou porci přidám ještě parmazán. 

🍽️ Počet porcí: 3–4
🌿 Dle zvoleného vývaru může být jídlo vegetariánské.
🍳 Velikost hrnce: 3 l
Doba přípravy: 20 minut
Tipy na obměny: Spolu s mrkví přidejte do vývaru na tenké nudličky nakrájenou petržel i celer. Místo orza zvolte jinou zavářku – jiný druh těstovin, ale nebojte se sáhnout po pohance, rýži, quinoe. Netěstovinové přílohy uvařte zvlášť a vmíchejte do polévky spolu s hráškem.
👧🏻 Moje doporučení pro děti: Vývar bývá u dětí oblíbený, stejně tak orzo, sladký hrášek a mrkev. Dávejte pozor při servírování hrášku u menších dětí. Hustotu a slanost polévky také můžete upravit dle své potřeby.
🫙 Suroviny ze zásob: vývar, mrkev, orzo, vejce, hrášek, parmazán
💰 Cena: 20 Kč na porci

Další recepty ze záchranné desítky najdete tady.