Upéct si domácí křupavý chleba nemusí být tak složité, jak si můžete myslet. Pokud jste chleba dosud doma nezkoušeli, vsadím se, že tento recept vás svojí jednoduchostí a samozřejmě pak i výslednou chutí dostane. A pokud si k němu upečete ještě hroznové víno, které doplníte krémovou burratou a hroznovým olejem, budete nadmíru spokojení. 


Ingredience

Semínkový chleba

  • 100 g semínek Vstávej + trochu navíc na posypání
  • 80 g klasických ovesných vloček + trochu navíc na posypání
  • 400 g hladké špaldové mouky
  • 6 g sušeného droždí
  • 20 g soli (2 lžičky)
  • 50 g medu (1 lžíce)
  • 360 g vody
  • pečicí papír

Pečené hrozny

  • 400 g růžového hroznového vína (ideálně bezsemenného)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • sušené nebo čerstvé bylinky jako rozmarýn nebo tymián (nemusí být)

Podávání

  • 4 silnější plátky semínkového chleba
  • pečené hrozny
  • 2–3 burraty
  • listové saláty, polníček nebo rukola
  • hroznový olej
  • semínka Vstávej

Postup

Semínkový chleba

  1. Zapékací mísu/hrnec vyložím pečicím papírem.
  2. Všechny suroviny odvážím a přendám do velké mísy. Ideálně pomocí kuchyňského robota s nástavcem typu hák vypracuju lepivé těsto. Těsto jde vypracovat i ručně, jen je lepší rozmíchat med s vodou zvlášť.
  3. Těsto přendám do zapékací mísy/hrnce a posypu semínky a vločkami. Buď zakryju utěrkou a nechám kynout na teplém místě 1,5 hodiny, nebo zakryju potravinářskou folií a nechám kynout přes noc v lednici (max. 8 hodin).
  4. Alespoň půl hodiny před tím, než budu dávat chleba do trouby, tak začnu předhřívat troubu na 250 °C (horní a spodní ohřev). Rovnou také na dno trouby položím keramickou mističku s vodou. 
  5. Než chleba vložím do trouby, tak jej podélně nožem naříznu (já naposledy na tento krok zapomněla a chleba i tak vyšel krásně).
  6. Chleba vložím do trouby a teplotu trouby snížím na 220 °C. Chleba peču 45 minut. 
  7. Po upečení ho opatrně vyndám z formy a nechám vychladnout na mřížce. 

Pečené hrozny

  1. Hrozno omyju a jednotlivé kuličky dám do menší zapékací misky. 
  2. Ochutím olivovým olejem, solí a případně bylinkami. 
  3. Peču na 220 °C (horní a spodní ohřev) 20 minut. 

Podávání

  1. Na plátky chleba rozdělím buratty.
  2. Přidám pečené hrozny, listové saláty, zakápnu hroznovým olejem a posypu semínky. 

Tip | Hrozno můžete péct společně s chlebem. 

Velikost chleba
900–1000 g

Počet porcí 
4

Doba přípravy
15 minut + kynutí a pečení chleba/hroznů

Jídlo je vegetariánské. Místo medu do chleba můžete použít javorový sirup a bude tak veganský. 

Recept jsem připravila v milé dlouhodobé spolupráci s českou firmou AGRO-EL Znojmo.