V létě asi nikdo z nás nemá chuť trávit dlouhý čas v kuchyni, proto jsem vymyslela tento hummus, který obsahuje zralá rajčata, jež jsou aktuálně plná chuti, a taky červenou čočku, která je oproti jiným luštěninám uvařená do pár minut.
Ingredience
- 250 g zralých rajčat (cherry nebo normální)
- 3–4 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- 200 g červené čočky (váha v suchém stavu)
- 1 lžičku mletého římského kmínu
- šťávu z ½ citronu
- 4–5 lžic tahini
- trochu ledové vody nebo 2 kostky ledu
Postup
- Začnou přípravou pečených rajčat – rajčata omyju, osuším a nakrájím na větší kousky. Pokud mám cherry, tak je jen rozpůlím. Přendám je do menší zapékací misky, přidám neoloupané stroužky česneku, ochutím olivovým olejem a solí.
- Zapnu troubu na 190 °C na horkovzduch. Rajčata dám péct na 35 minut. Troubu není potřeba předehřívat. Po upečení nechám rajčata zchladnout.
- Čočku nasypu do menšího hrnce, zaliju vodou, lehce osolím a uvařím čočku doměkka. Bude stačit kolem 10 minut. Přebytečnou vodu scedím a čočku nechám zchladnout.
- Vezmu si k ruce nožový mixér. Dám do něj zchladlou čočku i rajčata (včetně oleje a česneků, ze kterých jen odstraním slupku). Ochutím římským kmínem, citronem a tahini. Přidám také trochu ledové vody nebo kostku ledu.
- Rozmixuju dohladka. Podle konzistence přidám ledovou vodu nebo led a podle potřeby ještě doladím solí.
- Podávám s oblíbenou zeleninou a pečivem.
Doba přípravy
15 minut + vaření čočky a pečení rajčat
Počet porcí
4–6
Recept je veganský, bezlepkový, bezlaktózový a skvělý.
Tipy na obměny
Místo rajčat upečte do hummusu papriky, v zimě nebo na jaře skvěle poslouží kořenová zelenina jako je mrkev nebo řepa. Tu bude potřeba péct delší dobu.