Snažší by bylo už jen koláč koupit. Tenhle koláč je tak snadný, že ho zvládá i můj manžel. Minimálně já jsem to před asi 17 lety tvrdila, když jsem tehdy za něj psala do časopisu Gurmán. A věřili mi. Manželovi poslali sadu hrnců, kterou jsme skoro dalších 15 let používali :).
Recept jsem maličko pozměnila – ubrala jsem cukr a máslo, naopak jsem přidala vločky a jahody. Koláč je lehčí, chuť ale stále skvělá.
Ingredience
Sypká směs
Používám hrnek o objemu 250 ml
- 2 hrnky jemných/minutových ovesných vloček
- ½ hrnku hladké nebo celozrnné špaldové mouky
- ½ hrnku třtinového cukru
- 1 lžička kypřicího prášku
- špetka soli
Tvarohová náplň
- 500 g tučného nebo polotučného tvarohu ve vaničce
- ½ hrnku třtinového cukru
- 2 vejce
- ¾ hrnku plnotučného mléka
Dokončení
- 200 g čerstvých jahod
- 80 g másla + trochu na vymazání formy
Postup
- Začnu předehřívat troubu na 180 stupňů (horní a spodní ohřev).
- Formu na koláč vymažu máslem.
- Připravím si sypkou směs – ve větší míse vše důkladně promíchám. Nejlépe to jde ruční metličkou.
- Stejně tak si připravím tvarohovou směs. Ve větší míse prošlehám všechny ingredience.
- Jahody očistím a nakrájím na poloviny nebo čtvrtiny.
- Zkompletuju koláč – větší polovinu sypké směsi nasypu do vymazané formy. Opatrně naliju tvarohovou náplň. Na ni pokladu pokrájené jahody. Rovnoměrně zasypu zbylou sypkou směsí.
- Na závěr pokladu celý povrch koláče tenkými plátky másla.
- Dám péct na cca 1 hodinu až 1 hodinu a 10 minut.
- Před krájením nechám zchladnout.
Doba přípravy
10 minut + pečení
Velikost formy
22 × 15 cm
Recept je vegetariánský.
Tipy na obměny
Místo jahod se hodí i jiné sezonní ovoce jakou jsou borůvky, maliny, pokrájené meruňky. Na podzim švestky a na jaře rebarbora. Ovoce lze také vynechat a místo něj do tvarohu vmíchat např. do rumu namočené rozinky.