Mrkev se k Velikonocům tak nějak hodí. A tento carrot care patří léta mezi moje nejoblíbenější. Korpus je hutný – hodně mrkvový a plný ořechů. Krém zase je lehce nakyslý a odlehčený díky použitému tvarohu. Pokud nemáte „ten svůj“ recept na carrot care, zkuste mojí verzi. Věřím, že vás bude bavit. Na Velikonoce dort ozdobte velikonočními a barevnými drobnostmi od Mixitu, dort bude o to zábavnější. 


Co potřebuju na dort o průměru 18 cm 

Carrot cake 

  • 175 g mrkve (215 g váha v neočištěném stavu, cca 2 mrkve)
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 110 g bílého jogurtu
  • 1 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • ½ lžíce skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 190 g hladké špaldové mouky
  • špetka soli
  • 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
  • pořádná hrst vlašských ořechů
  • kousek másla na vymazání formy

Krém

  • 70 g změklého másla
  • 45 g moučkového cukru
  • 350 g plnotučného nebo polotučného tvarohu (alespoň 3 hodiny odkapaného) nebo stejné množství tvarohu v alobalu
  • 200 g žervé

Na ozdobu


Jak peču?

Carrot cake 

  1. Všechny ingredience vyndám z lednice hodinu před začátkem pečení.
  2. Boky dortové formy vymažu máslem a dno vyložím pečicím papírem. 
  3. Mrkev očistím a nastrouhám najemno.
  4. Troubu si začnu rozhřívat na 180 stupňů.
  5. Ve větší míse promíchám mokré ingredience – vejce, olej, jogurt s cukrem (jelikož se cukr rozpustí, je lepší s ním pracovat jako s mokrou ingrediencí). 
  6. Ochutím skořicí, nastrouhám muškátový oříšek. Přisypu mouku, prášek do pečiva, sůl, nadrcené ořechy (stačí je podrtit v ruce) a nastrouhanou mrkev. 
  7. Metlou vymíchám husté těsto, které přendám do dortové formy. 
  8. Dám péct na 1 hodinu a cca 15 minut. Propečenost těsta vyzkouším špejlí. Vpíchnu ji doprostřed. Pokud je po vytažení čistá, dort může z trouby ven. 
  9. Odepnu boky formy a nechám vychladnout na mřížce. Ideálně dort nechám odpočinou přes noc. 

Krém

  1. V mezičase si připravím krém. Změklé máslo vyšlehám s moučkovým cukrem do pěny. V kuchyňském robotu pomocí balónové metly to trvá asi 7 minut. 
  2. Poté přidám žervé a odkapaný tvaroh nebo tvaroh z alobalu. 
  3. Vyšlehám hladký krém, který dám ideálně na hodinu do lednice. 

Kompletace

  1. Korpus podélně rozříznu pilkovým nožem. 
  2. Polovinu krému dám na spodní plát těsta, rozetřu a přiklopím druhou polovinou dortu. 
  3. Zbylý krém navrším na dort, ledabyle rozetřu. 
  4. Zdobím nedrcenými pistáciemi, veli-koko-nočními vajíčky a barevnými preclíky. 

Doba přípravy
Korpus – 20 minut + 1 hodina a 15 minut pečení + odpočinutí upečeného korpusu
Krém – 15 minut + 1 hodina vychlazení 
Kompletace – 10 minut

Velikost formy
18 cm

Recept jsem připravila v milé spolupráci s Mixit. Od pondělí 11. do úterý 19. 3. (23:59) můžete využít slevový kód BUCHTAVTROUBE na celý sortiment, a to včetně již zlevněných produktů. Kód lze také kombinovat s množstevní slevou.