Mrkev se k Velikonocům tak nějak hodí. A tento carrot care patří léta mezi moje nejoblíbenější. Korpus je hutný – hodně mrkvový a plný ořechů. Krém zase je lehce nakyslý a odlehčený díky použitému tvarohu. Pokud nemáte „ten svůj“ recept na carrot care, zkuste mojí verzi. Věřím, že vás bude bavit. Na Velikonoce dort ozdobte velikonočními a barevnými drobnostmi od Mixitu, dort bude o to zábavnější.
Co potřebuju na dort o průměru 18 cm
Carrot cake
- 175 g mrkve (215 g váha v neočištěném stavu, cca 2 mrkve)
- 100 ml rostlinného oleje
- 110 g bílého jogurtu
- 1 vejce
- 100 g třtinového cukru
- ½ lžíce skořice
- špetka muškátového oříšku
- 190 g hladké špaldové mouky
- špetka soli
- 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
- pořádná hrst vlašských ořechů
- kousek másla na vymazání formy
Krém
- 70 g změklého másla
- 45 g moučkového cukru
- 350 g plnotučného nebo polotučného tvarohu (alespoň 3 hodiny odkapaného) nebo stejné množství tvarohu v alobalu
- 200 g žervé
Na ozdobu
Jak peču?
Carrot cake
- Všechny ingredience vyndám z lednice hodinu před začátkem pečení.
- Boky dortové formy vymažu máslem a dno vyložím pečicím papírem.
- Mrkev očistím a nastrouhám najemno.
- Troubu si začnu rozhřívat na 180 stupňů.
- Ve větší míse promíchám mokré ingredience – vejce, olej, jogurt s cukrem (jelikož se cukr rozpustí, je lepší s ním pracovat jako s mokrou ingrediencí).
- Ochutím skořicí, nastrouhám muškátový oříšek. Přisypu mouku, prášek do pečiva, sůl, nadrcené ořechy (stačí je podrtit v ruce) a nastrouhanou mrkev.
- Metlou vymíchám husté těsto, které přendám do dortové formy.
- Dám péct na 1 hodinu a cca 15 minut. Propečenost těsta vyzkouším špejlí. Vpíchnu ji doprostřed. Pokud je po vytažení čistá, dort může z trouby ven.
- Odepnu boky formy a nechám vychladnout na mřížce. Ideálně dort nechám odpočinou přes noc.
Krém
- V mezičase si připravím krém. Změklé máslo vyšlehám s moučkovým cukrem do pěny. V kuchyňském robotu pomocí balónové metly to trvá asi 7 minut.
- Poté přidám žervé a odkapaný tvaroh nebo tvaroh z alobalu.
- Vyšlehám hladký krém, který dám ideálně na hodinu do lednice.
Kompletace
- Korpus podélně rozříznu pilkovým nožem.
- Polovinu krému dám na spodní plát těsta, rozetřu a přiklopím druhou polovinou dortu.
- Zbylý krém navrším na dort, ledabyle rozetřu.
- Zdobím nedrcenými pistáciemi, veli-koko-nočními vajíčky a barevnými preclíky.
Doba přípravy
Korpus – 20 minut + 1 hodina a 15 minut pečení + odpočinutí upečeného korpusu
Krém – 15 minut + 1 hodina vychlazení
Kompletace – 10 minut
Velikost formy
18 cm
Recept jsem připravila v milé spolupráci s Mixit. Od pondělí 11. do úterý 19. 3. (23:59) můžete využít slevový kód BUCHTAVTROUBE na celý sortiment, a to včetně již zlevněných produktů. Kód lze také kombinovat s množstevní slevou.