Jestli mě něco neustále baví, tak je to vymýšlení nových chuťových variací domácí granoly. Nejvíc zabávná je její snadná obměna – vyměnit koření, přidat sušené nebo lyofilizované ovoce nebo jí dodat barevnost a velikonoční nádech díky vajíčkům a preclíkům.
Velikonoční misku seženete tady.
Ingredience
- 150 g medu nebo javorového sirupu
- 80 g kokosového oleje nebo 100 g másla
- ½ lžičky soli (3 g)
- 350 g ovesných vloček (používám minutové od Mixit)
- 200 g semínek (slunečnicová, dýňová, chia, sezamová – jaká máte doma)
- 150 g pistácií
- 1 tonka fazole | nemusí být
- veli-koko-noční vajíčka a hravý mix preclíky
Postup
- Začnu si rozehřívat troubu na 175 stupňů (horní a spodní ohřev).
- V menším kastrůlku si rozehřeju med s kokosovým olejem a solí.
- Ve větší míse se promíchám vločky, semínka a ořechy – ty můžete posekat nebo je nechte vcelku.
- K vločkám nastrouhám na jemné struhadle tonku.
- Přiliju medový základ a promíchám.
- Směs rozprostřu na velkém plechu a peču 25–30 minut. V půlce pečení promíchám.
- Po vychladnutí vmíchám veli-koko-noční vajíčka a barevné preclíky. Granolu přendám do uzavíratelné nádoby nebo rovnou servíruju s jogurtem/tvarohem a ovocem k snídani.
Co je to tonka?
Tonku seženete v podobě fazolí. Fazolka je velmi tvrdá. Pracujte s ní jako s muškátovým oříškem – nastrouhejte ji na jemném struhadle a s množstvím šetřete. Je velmi aromatická. Místo tonky se hodí skořice, vanilka nebo mletý kardamom.
Doba přípravy
35 minut
Množství
cca 900 g
Granola je vegetariánká.
Recept jsem připravila v milé spolupráci s Mixit. Od pondělí 11. do úterý 19. 3. (23:59) můžete využít slevový kód BUCHTAVTROUBE na celý sortiment, a to včetně již zlevněných produktů. Kód lze také kombinovat s množstevní slevou.