Ráda zkouším nové zdravé suroviny. Občas jsou pro mě výzvou – najít takovou formu úpravy, aby chutnala všem. Ostropestřecové semínko sice znám už pár let, ale dobrovolně se přiznám, že v mé kuchyni je v této podobě poprvé. Dosud jsem ho znala spíš jen jako doplněk stravy.

Ostropestřec podporuje činnost našich jater, má pozitivní vliv i na naše trávení. Pro správné vstřebávání je potřeba semínka rozemlít (stejně jako lněná semínka). Vhodným doplňkem může být i ve formě zastudena lisovaného oleje

V tyčinkách si ostropestřce nevšimnete, za to si zamilujete chuť skořice, muškátového oříšku a mrkve. Tato kombinace vám bude nápadně připomínat chuť carrot caku. 


Ingredience

Navíc

  • 60 g vysokoprocentní tmavé čokolády

Postup

  1. Začnu předehřívat troubu na 170 stupňů (horní a spodní ohřev).
  2. Lněné semínko a ostropestřecové semínko dám do nožového mixéru a rozmixuju na sypkou směs. Ostropestřec je poměrně tvrdý, proto je potřeba mixovat delší dobu (kolem 5 minut). Samozřejmě můžete použít hmoždíř. V tomto případě si ale poměrně máknete :).
  3. V malém kastrůlku rozpustím máslo s cukrem. Nechám zchladnout.
  4. Mrkev očistím a nastrouhám najemno. 
  5. Do větší mísy nasypu rozemletá semínka, přidám nastrouhanou mrkev, rozinky, slunečnicová semínka, ovesné vločky, skořici, párkrát strouhnu muškátovým oříškem, lehce osolím. Přileju i máslo s cukrem. 
  6. Lžící promíchám. 
  7. Směs namačkám do zapékací nádoby, povrch ještě uhladím lžící. 
  8. Dám péct na 30 minut. 
  9. Po upečení ráda na tyčinky položím ještě čokoládu, která se rozpustí a následně ji jen rozetřu po celém povrchu. 
  10. Před krájením nechám zchladnout.  

Velikost pekáčku
20 × 20 cm

Doba přípravy
45 minut 

Pečení 
30 minut na 170 stupňů

Tipy na obměny

Pro veganskou verzi použijte kokosový olej místo másla

Pro bezlepkovou verzi sáhněte po bezlepkových ovesných vločkách

Recept jsem připravila v milé dlouhodobé spolupráci s českou značkou AGRO-EL.