Proložit cukrové hody něčím slaným se jeví jako dobrý nápad. Připravte si se mnou jednoduché slané krekry s rozmarýnem, olivovým olejem a sezamovým semínek. K dobru přidávám ještě recept na super snadný tip ze sušených rajčat, který se vám bude hodit nejen ke krekrům, ale třeba i pečené zelenině. 


Ingredience na 1 velký plech

Rozmarýnové krekry

  • 1–2 lžičky nasekaného čerstvého rozmarýnu nebo ½ lžičky sušeného rozmarýnu
  • 40 ml olivového oleje
  • 7 g soli
  • 40 g lněného semínka + trochu navíc na dokončení
  • 150 g celozrnné špaldové mouky + trochu navíc na podsypání
  • 1 vejce (žloutek do těsta a bílek na potření)
  • cca 50 ml ledové vody

Dip ze sušených rajčat

  • 50 g sušených rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • 150 g žerve
  • 150 g polotučného tvarohu

Postup

Rozmarýnové krekry

  1. Do větší mísy dám rozmarýn, olivový olej, sůl, lněná semínka, mouku a žloutek. Prsty propracuju do podoby sypké drobenky.
  2. Podle potřeby přiliju ledovou vodu. Výsledné těsto je hladké a nelepivé.
  3. Těsto zabalím do potravinářské fólie a nechám jej odpočinout v lednici alespoň 30 minut, klidně i přes noc. 
  4. Než se pustím do vyvalování těsta, vyložím plech pečicím papírem a rozehřeju troubu na 200 stupňů.
  5. Poté si podsypu pracovní plochu moukou a vyválím těsto na plát o rozměrech cca 15 × 15 cm.
  6. Plát rozkrájím na krekry – já dělala menší čtverečky.
  7. Krekry pokládám na plech.
  8. Potřu je zbylým bílkem a posypu lněným semínkem.
  9. Peču 10–12 minut.
  10. Podávám s dipem ze sušených rajčat.

Dip ze sušených rajčat

  1. Do nožového mixéru dám sušená rajčata, stroužek česneku, žervé a tvaroh. 
  2. Rozmixuju dohladka. 

Doba přípravy
40 minut + odležení těsta

Množství krekrů 
1 velký plech