Proložit cukrové hody něčím slaným se jeví jako dobrý nápad. Připravte si se mnou jednoduché slané krekry s rozmarýnem, olivovým olejem a sezamovým semínek. K dobru přidávám ještě recept na super snadný tip ze sušených rajčat, který se vám bude hodit nejen ke krekrům, ale třeba i pečené zelenině.
Ingredience na 1 velký plech
Rozmarýnové krekry
- 1–2 lžičky nasekaného čerstvého rozmarýnu nebo ½ lžičky sušeného rozmarýnu
- 40 ml olivového oleje
- 7 g soli
- 40 g lněného semínka + trochu navíc na dokončení
- 150 g celozrnné špaldové mouky + trochu navíc na podsypání
- 1 vejce (žloutek do těsta a bílek na potření)
- cca 50 ml ledové vody
Dip ze sušených rajčat
- 50 g sušených rajčat
- 1 stroužek česneku
- 150 g žerve
- 150 g polotučného tvarohu
Postup
Rozmarýnové krekry
- Do větší mísy dám rozmarýn, olivový olej, sůl, lněná semínka, mouku a žloutek. Prsty propracuju do podoby sypké drobenky.
- Podle potřeby přiliju ledovou vodu. Výsledné těsto je hladké a nelepivé.
- Těsto zabalím do potravinářské fólie a nechám jej odpočinout v lednici alespoň 30 minut, klidně i přes noc.
- Než se pustím do vyvalování těsta, vyložím plech pečicím papírem a rozehřeju troubu na 200 stupňů.
- Poté si podsypu pracovní plochu moukou a vyválím těsto na plát o rozměrech cca 15 × 15 cm.
- Plát rozkrájím na krekry – já dělala menší čtverečky.
- Krekry pokládám na plech.
- Potřu je zbylým bílkem a posypu lněným semínkem.
- Peču 10–12 minut.
- Podávám s dipem ze sušených rajčat.
Dip ze sušených rajčat
- Do nožového mixéru dám sušená rajčata, stroužek česneku, žervé a tvaroh.
- Rozmixuju dohladka.
Doba přípravy
40 minut + odležení těsta
Množství krekrů
1 velký plech