Potřebujete jeden pekáček, pár surovin a čtvrthodinku na přípravu. O zbytek se postará trouba.

Můj tip: uvařte rovnou celý pytlík fazolí a část, kterou nepotřebujete dejte do mrazáku.


Co potřebuju?

  • 2 stonky jarní cibulky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 g cherry rajčat
  • 1 lžička sušeného oregána
  • sůl
  • 570 g vařených bílých máslových fazolí (300 g váha v suchém stavu) – já měla od Menu Gold
  • 400 g rajčat v konzervě
  • 200 g 12–15% zakysané smetany
  • čerstvá bazalka
  • 250 g mozzarelly

Příprava fazolí

  1. Fazole namočím na 8–12 hodin do vody.
  2. Poté je propláchnu a vařím je v dvoj až trojnásobku čerstvé vody.
  3. Proti nadýmání můžu přidat bobkový list, kmín anebo saturejku. 
  4. Fazole vařím 60–70 minut. Solím až těsně před dovařením. 

Jak postupuju?

  1. Zapnu si předehřívat troubu na 180 stupňů.
  2. Jarní cibulku očistím a nakrájím na kolečka, zelenou část dám bokem. Česnek oloupu a nakrájím na plátky.
  3. Do pekáčku/zapékací misky naliju olej, přidám cibulku, česnek, cherry rajčata. Ochutím oregánem, osolím a promíchám. Dám péct na 20 minut.
  4. Poté přidám fazole, zelenou část jarní cibulky, rajčata z konzervy (pokud je mám vcelku, tak je rozmačkám vidličkou), zakysanou smetanu a čerstvou bazalku. Promíchám. Nahoru natrhám mozzarellu a dám péct na dalších 25 minut, jen přepnu v troubě zapékání pod grilem.

Podávám s rýží, bulgurem anebo třeba jen s chlebem.

Recept byl připraven v rámci barterové spolupráce s českou značkou Menu Gold.

Počet porcí
4

Doba přípravy
15 minut + 35 minut pečení

Forma na pečení
Obdélníková keramická mísy o rozměrech 22×15 cm