Potřebujete jeden pekáček, pár surovin a čtvrthodinku na přípravu. O zbytek se postará trouba.
Můj tip: uvařte rovnou celý pytlík fazolí a část, kterou nepotřebujete dejte do mrazáku.
Co potřebuju?
- 2 stonky jarní cibulky
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 g cherry rajčat
- 1 lžička sušeného oregána
- sůl
- 570 g vařených bílých máslových fazolí (300 g váha v suchém stavu) – já měla od Menu Gold
- 400 g rajčat v konzervě
- 200 g 12–15% zakysané smetany
- čerstvá bazalka
- 250 g mozzarelly
Příprava fazolí
- Fazole namočím na 8–12 hodin do vody.
- Poté je propláchnu a vařím je v dvoj až trojnásobku čerstvé vody.
- Proti nadýmání můžu přidat bobkový list, kmín anebo saturejku.
- Fazole vařím 60–70 minut. Solím až těsně před dovařením.
Jak postupuju?
- Zapnu si předehřívat troubu na 180 stupňů.
- Jarní cibulku očistím a nakrájím na kolečka, zelenou část dám bokem. Česnek oloupu a nakrájím na plátky.
- Do pekáčku/zapékací misky naliju olej, přidám cibulku, česnek, cherry rajčata. Ochutím oregánem, osolím a promíchám. Dám péct na 20 minut.
- Poté přidám fazole, zelenou část jarní cibulky, rajčata z konzervy (pokud je mám vcelku, tak je rozmačkám vidličkou), zakysanou smetanu a čerstvou bazalku. Promíchám. Nahoru natrhám mozzarellu a dám péct na dalších 25 minut, jen přepnu v troubě zapékání pod grilem.
Podávám s rýží, bulgurem anebo třeba jen s chlebem.
Recept byl připraven v rámci barterové spolupráce s českou značkou Menu Gold.
Počet porcí
4
Doba přípravy
15 minut + 35 minut pečení
Forma na pečení
Obdélníková keramická mísy o rozměrech 22×15 cm