Tohle není jen dort, tohle je exploze barev, chutí a radosti. Zábavně ozdobený dort, který vzbudí úžas eklekticky barevným vnitřkem. Dort vám zpříjemní nejen příchod jara, ale bude hvězdou i na narozeninových oslavách. Chuťových “ocásků” u zelené a žluté vrstvy se nemusíte bát, žádné tam nejsou 🙂
Doufám, že jisté nedokonalosti mi prominete, slibuju, že do příště si pořídím alespoň cukrářskou stěrku a otočný tác na dort 🙂
Co potřebuju na dort o velikosti 20 cm?
Korpus
- 3 vajíčka
- 150 g moučkového cukru
- 38 g rozpuštěného másla + trochu navíc na vymazání formy
- 60 g dětské krupičky + trochu navíc na vysypání formy
- 150 g hladké špaldové mouky
- 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Barevné vrstvy
Zelená
- 80 ml kefíru
- hrst baby špenátu
Fialová
- 80 ml kefíru
- 40 g mražených lesních borůvek
Růžová
- 80 ml kefíru
- 10 g lyofilizovaných jahod
Žlutá
- 80 ml kefíru
- půl lžičky kurkumy
Krém
- 250 g tvarohu v alobalu
- 250 g mascarpone
- 2 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
Na ozdobu
- veli-koko-noční vajíčka
- matcha kuličky a pecičky z ruby čokolády – vyzobala jsem z veli-koko-nočního mixu
- čerstvé ovoce
- lyofilizované ovoce
- namleté pistácie (2 hrsti) – mám na váhu od Mixit
Jak postupuju?
Korpus
- Všechny suroviny na korpus a barevné vrstvy vyndám z lednice/mrazáku hodinu před pečením.
- Formu na dort vymažu máslem a vysypu krupičkou.
- Zapnu si předehřívat troubu na 170 stupňů.
- Vajíčka ušlehám do pěny s cukrem. Doporučuju využít kuchyňského robota s balónovou šlehací metlou. Trvá to asi 10 minut.
- Mezitím si připravím barevné vrstvy. Ve vyšších nádobách rozmixuju s kefírem jednotlivé ingredience. Přeliju do mističek, do kterých pak přidám vaječný základ.
- Do našlehaných vajíček zašlehám máslo.
- V misce smíchám mouku, krupičku, prášek do pečiva a sůl.
- Proseju přes sítko do vaječného základu. Stěrkou zapracuju, snažím se, aby těsto zůstalo nadýchané.
- Těsto rovnoměrně rozliju do mističek s barevným základem. Promíchám tak, aby se vše spojilo. Pokud chcete být přesní, použijte k rozdělení kuchyňskou váhu.
- Postupně vlévám jednotlivé vrstvy do dortové formy. Opakuju, dokud mám těsta.
- Peču 50 minut. Propečenost korpusu vyzkouším špejlí, pokud je špejle po vytažení z korpusu suchá, dort je pečený.
- Nechám jej zcela vychladnout na mřížce.
Krém
- Všechny suroviny (tvaroh i mascarpone z lednice) rychle vyšlehám s cukrem a citrónovou šťávou do hladkého krému. Uložím do lednice.
Kompletace/zdobení
- Polovinou krému potřu povrch i boku dortu, je na vás, zda jej budete uhlazovat anebo necháte “rustikální” vzhled. Povrch i boky posypu pistáciemi.
- Druhou polovinu krému přendám do cukrářského sáčku a na povrchu dortu nastříkám hnízda a ozdobím spodní část dortu. Do hnízd i na spodek dort vmáčknu velikonoční vajíčka.
- Dozdobím čerstvým i lyofilizovaným ovocem a dalšími křupinkami.
- U zdobení nezapomeňte, že víc je víc :).
Doba přípravy
1 hodina
Forma na pečení
Dortová forma s odepínatelnými boky o průměru 20 cm
Pečení
50 minut při 170 stupních
Recept jsem připravila v milé spolupráci s Mixit. Od 15. do 26. března běží slevový kód na 5% slevu na celý sortiment. Stačí zadat slevový kód BUCHTAVTROUBE.