Tohle není jen dort, tohle je exploze barev, chutí a radosti. Zábavně ozdobený dort, který vzbudí úžas eklekticky barevným vnitřkem. Dort vám zpříjemní nejen příchod jara, ale bude hvězdou i na narozeninových oslavách. Chuťových “ocásků” u zelené a žluté vrstvy se nemusíte bát, žádné tam nejsou 🙂

Doufám, že jisté nedokonalosti mi prominete, slibuju, že do příště si pořídím alespoň cukrářskou stěrku a otočný tác na dort 🙂


Co potřebuju na dort o velikosti 20 cm?

Korpus

  • 3 vajíčka
  • 150 g moučkového cukru
  • 38 g rozpuštěného másla + trochu navíc na vymazání formy
  • 60 g dětské krupičky + trochu navíc na vysypání formy
  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

Barevné vrstvy

Zelená

  • 80 ml kefíru
  • hrst baby špenátu

Fialová

  • 80 ml kefíru
  • 40 g mražených lesních borůvek

Růžová

Žlutá

  • 80 ml kefíru
  • půl lžičky kurkumy

Krém

  • 250 g tvarohu v alobalu
  • 250 g mascarpone
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy

Na ozdobu


Jak postupuju?

Korpus

  1. Všechny suroviny na korpus a barevné vrstvy vyndám z lednice/mrazáku hodinu před pečením.
  2. Formu na dort vymažu máslem a vysypu krupičkou.
  3. Zapnu si předehřívat troubu na 170 stupňů.
  4. Vajíčka ušlehám do pěny s cukrem. Doporučuju využít kuchyňského robota s balónovou šlehací metlou. Trvá to asi 10 minut.
  5. Mezitím si připravím barevné vrstvy. Ve vyšších nádobách rozmixuju s kefírem jednotlivé ingredience. Přeliju do mističek, do kterých pak přidám vaječný základ.
  6. Do našlehaných vajíček zašlehám máslo.
  7. V misce smíchám mouku, krupičku, prášek do pečiva a sůl.
  8. Proseju přes sítko do vaječného základu. Stěrkou zapracuju, snažím se, aby těsto zůstalo nadýchané.
  9. Těsto rovnoměrně rozliju do mističek s barevným základem. Promíchám tak, aby se vše spojilo. Pokud chcete být přesní, použijte k rozdělení kuchyňskou váhu. 
  10. Postupně vlévám jednotlivé vrstvy do dortové formy. Opakuju, dokud mám těsta.
  11. Peču 50 minut. Propečenost korpusu vyzkouším špejlí, pokud je špejle po vytažení z korpusu suchá, dort je pečený.
  12. Nechám jej zcela vychladnout na mřížce.

Krém

  1. Všechny suroviny (tvaroh i mascarpone z lednice) rychle vyšlehám s cukrem a citrónovou šťávou do hladkého krému. Uložím do lednice.

Kompletace/zdobení

  1. Polovinou krému potřu povrch i boku dortu, je na vás, zda jej budete uhlazovat anebo necháte “rustikální” vzhled. Povrch i boky posypu pistáciemi.
  2. Druhou polovinu krému přendám do cukrářského sáčku a na povrchu dortu nastříkám hnízda a ozdobím spodní část dortu. Do hnízd i na spodek dort vmáčknu velikonoční vajíčka.
  3. Dozdobím čerstvým i lyofilizovaným ovocem a dalšími křupinkami.
  4. U zdobení nezapomeňte, že víc je víc :).

Doba přípravy
1 hodina

Forma na pečení
Dortová forma s odepínatelnými boky o průměru 20 cm

Pečení
50 minut při 170 stupních

Recept jsem připravila v milé spolupráci s Mixit. Od 15. do 26. března běží slevový kód na 5% slevu na celý sortiment. Stačí zadat slevový kód BUCHTAVTROUBE.