Předpokládám, že nejen v září se vám budou hodit tipy na obědy/večere, které zvládnete připravit za maximálně 10 minut! O zbytek se postará hrnec na plotně anebo pekáč v troubě.

Orzo s kokosovým mlékem a zeleninou v jednom hrnci | vegan

Znáte orzo? Droboučké těstoviny 🍝 ve tvaru rýže 🍚. Já orzo objevila před lety a ráda jsem ho používala jako zavářku do polévky. Nyní s malými dětmi po něm sahám často. Obě holčičky orzo milují ❤️. Pokud brzo neseženete, mrkněte po jiných drobnějších těstovinách.

Co potřebuju?

  • 1 cibule
  • 1 červená paprika
  • 150 g cukety
  • 2 menší rajčata
  • 2 lžíce oleje (olivový, řepkový)
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 300 g orzo (těstovinová rýže)
  • 1 konzerva cizrny (cca 400 g)
  • 400 ml kokosového mléka (1 konzerva)
  • 400 ml zeleninového vývaru (zrychlená varianta – 1 kostička bujónu a 400 ml horké vody)
  • 150 g mraženého hrášku
  • hrst bazalky
  • šťáva z poloviny citrónu
  • sůl podle chuti

Jak vařím?

  1. Zeleninu nakrájím – cukety na větší kousky, papriku na menší kostičky, cibuli nahrubo a rajčata na čtvrtinky. Rajčata dám stranou.
  2. Olej vliju do kastrolu, přihodím zeleninu a orestuju. 5 min. za občasného míchání bude stačit.
  3. Ochutím sladkou paprikou. Přisypu orzo, cizrnu, kokosové mléko i zeleninový vývar. Promíchám. Přiklopím a vařím 12 minut. Vařila jsem na stupni 9 ze 14 a 1–2× jsem promíchala.
  4. Nyní už nevařím – vmíchám rajčata a hrášek. Natrhám několik lístků bazalky. Chuťově doladím citrónem a solí.

Doba přípravy
10 min

Doba vaření
cca 20 min

Počet porcí
4


Pečené kuře na zelenině

Snažší už to nebude. Nakrájet zeleninu 🥔🥕🧅, okořenit maso 🍗, dát do pekáčku a upéct. Zeleninu vyberte podle chuti a sezóny. Můžete upéct celé kuře, čtvrtky anebo jen stehna. My máme rádi hodně zeleniny a méně masa, vy si poměr klidně upravte ve prospěch masa. Též vyberte zeleninu, kterou máte rádi. Skvělé jsou batáty a dýně.

Co potřebuju?

  • 3 větší brambory
  • 2 cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 petržel/pastiňák
  • 2 mrkve
  • 1 cuketa
  • 3–4 stroužky česneku
  • několik větviček čerstvého rozmarýnu
  • 2 kuřecí čtvrtky
  • 1–2 lžičky mletého kmínu
  • 1–2 lžičky mleté sladké papriky
  • sůl
  • cca 40 g másla
  • 70 ml vody

Jak peču?

  1. Všechnu zeleninu nakrájím. Tvrdší zeleninu na menší kousky, zbytek nechávám na větší.
  2. Zeleninu dám do pekáčku a na ni položím čtvrtky kuřete, které z obou stran okořením kmínem, paprikou a osolím. Přihodím rozmarýn. Prsní část dávám směrem do zeleniny.
  3. Pokladu plátky másla. Uložím do lednice, pokud nechci péct rovnou.
  4. Peču na 200 stupňů po 45 min, otočím čtvrtky a podliju asi 70 ml vody a peču dalších 45 minut.
  5. Ráda k podávání připravuju dip z jogurtu/tvarohu, olivového oleje, česneku a bylinek.

Tip: většinou maso sníme první den, ale zeleninu ne, což nám nevadí. Druhý den zeleninu ráda opeču na pánvi a podám s vajíčkem a opečeným halloumi.

Doba přípravy
10 min

Pečení
1 hod 30 min při 200 stupních

Počet porcí
3–4


Dýňové risotto z trouby

Máte rádi krémové risotto, ale nechce se vám stát u plotny a neustále míchat 👩‍🍳? Zkuste pečené dýňové risotto 🎃. Výsledek je dokonale krémový, stačí dodržet správné poměry. Risotto se sice vaří déle než to klasické, ale vy nebudete muset hnout prstem 🧘‍♀️!

Co potřebuju?

K odměřování používám hrnek o objemu 250 ml

  • 1 hrnek arborio rýže
  • polovina větší dýně Hokkaido (cca 650 g po očištění)
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 3 hrnky zeleninového/kuřecího vývaru (750 ml) – pro ulehčení práce jsem použila kostku
  • 50 g parmazánu + na podávání
  • 70 g másla (10 g na opečení cibule, zbytek studené do risotta)

K podávání

  • dýňový olej
  • opečená dýňová semínka
  • pečené kostičky dýně s olivovým olejem a solí

Jak vařím?

  1. Zapnu si předehřívat troubu na 180 stupňů.
  2. Cibuli nakrájím nahrubo, česnek taktéž. Oboje vhodím orestovat na silnější plátek másla do většího hrnce, který je možný vložit do trouby.
  3. Mezitím nakrájím dýni na kousky (dýni neloupu).
  4. Cibuli s česnekem nechám jen lehce zprůhlednit a změknout (2–3 minuty), přisypu rýži. Opět nechám rýži jen lehce zprůhlednit. Přihodím dýni a zaliju horkým vývarem. Promíchám.
  5. Přiklopím poklicí či alobalem a dám péct do trouby na 1 hodinu a 10 minut. Není potřeba míchat.
  6. Před vyndáním z trouby ochutnám, zda je rýže hotová. Pokud se veškerá tekutina nevsákla, tak to nevadí.
  7. Lžící/vařečkou energicky míchám a většinu dýně rozmělním. Vhodím zbylé studené! máslo a nastrouhaný parmezán. Dosolím, pokud je třeba.
  8. Podávám posypané dýňovými semínky, opečenými kostičkami dýně a zakápnuté dýňovým olejem.

Tip: na jemném risottu je báječný křupavý prvek. Kousek dýně nakrájím na malé kostičky, které zakápnu olivovým olejem a osolím. Peču v menší zapékací nádobě společně s risottem.

Tip 2: pokud máte v risottu rádi jemně kyselou chuť po víně. Přilijte půl hrnku bílého vína ve chvíli, kdy restujete rýži, a nechte odvařit.

Doba přípravy
10 min

Doba vaření/pečení
do 10 min. vaření, 1 hod a 10 min. pečení při 180 stupních

Počet porcí
4

Přemýšlíte, co naservírovat sobě a rodině k snídani? Vsaďte na 3 recepty, které zvládnete připravit za pár minut už večer a ráno si tak budete moct přispat.

Recepty byly připraveny v milé spolupráci s Petit Bateau.