Předpokládám, že nejen v září se vám budou hodit tipy na obědy/večere, které zvládnete připravit za maximálně 10 minut! O zbytek se postará hrnec na plotně anebo pekáč v troubě.
Orzo s kokosovým mlékem a zeleninou v jednom hrnci | vegan
Znáte orzo? Droboučké těstoviny 🍝 ve tvaru rýže 🍚. Já orzo objevila před lety a ráda jsem ho používala jako zavářku do polévky. Nyní s malými dětmi po něm sahám často. Obě holčičky orzo milují ❤️. Pokud brzo neseženete, mrkněte po jiných drobnějších těstovinách.
Co potřebuju?
- 1 cibule
- 1 červená paprika
- 150 g cukety
- 2 menší rajčata
- 2 lžíce oleje (olivový, řepkový)
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 300 g orzo (těstovinová rýže)
- 1 konzerva cizrny (cca 400 g)
- 400 ml kokosového mléka (1 konzerva)
- 400 ml zeleninového vývaru (zrychlená varianta – 1 kostička bujónu a 400 ml horké vody)
- 150 g mraženého hrášku
- hrst bazalky
- šťáva z poloviny citrónu
- sůl podle chuti
Jak vařím?
- Zeleninu nakrájím – cukety na větší kousky, papriku na menší kostičky, cibuli nahrubo a rajčata na čtvrtinky. Rajčata dám stranou.
- Olej vliju do kastrolu, přihodím zeleninu a orestuju. 5 min. za občasného míchání bude stačit.
- Ochutím sladkou paprikou. Přisypu orzo, cizrnu, kokosové mléko i zeleninový vývar. Promíchám. Přiklopím a vařím 12 minut. Vařila jsem na stupni 9 ze 14 a 1–2× jsem promíchala.
- Nyní už nevařím – vmíchám rajčata a hrášek. Natrhám několik lístků bazalky. Chuťově doladím citrónem a solí.
Doba přípravy
10 min
Doba vaření
cca 20 min
Počet porcí
4
Pečené kuře na zelenině
Snažší už to nebude. Nakrájet zeleninu 🥔🥕🧅, okořenit maso 🍗, dát do pekáčku a upéct. Zeleninu vyberte podle chuti a sezóny. Můžete upéct celé kuře, čtvrtky anebo jen stehna. My máme rádi hodně zeleniny a méně masa, vy si poměr klidně upravte ve prospěch masa. Též vyberte zeleninu, kterou máte rádi. Skvělé jsou batáty a dýně.
Co potřebuju?
- 3 větší brambory
- 2 cibule
- 1 červená paprika
- 1 petržel/pastiňák
- 2 mrkve
- 1 cuketa
- 3–4 stroužky česneku
- několik větviček čerstvého rozmarýnu
- 2 kuřecí čtvrtky
- 1–2 lžičky mletého kmínu
- 1–2 lžičky mleté sladké papriky
- sůl
- cca 40 g másla
- 70 ml vody
Jak peču?
- Všechnu zeleninu nakrájím. Tvrdší zeleninu na menší kousky, zbytek nechávám na větší.
- Zeleninu dám do pekáčku a na ni položím čtvrtky kuřete, které z obou stran okořením kmínem, paprikou a osolím. Přihodím rozmarýn. Prsní část dávám směrem do zeleniny.
- Pokladu plátky másla. Uložím do lednice, pokud nechci péct rovnou.
- Peču na 200 stupňů po 45 min, otočím čtvrtky a podliju asi 70 ml vody a peču dalších 45 minut.
- Ráda k podávání připravuju dip z jogurtu/tvarohu, olivového oleje, česneku a bylinek.
Tip: většinou maso sníme první den, ale zeleninu ne, což nám nevadí. Druhý den zeleninu ráda opeču na pánvi a podám s vajíčkem a opečeným halloumi.
Doba přípravy
10 min
Pečení
1 hod 30 min při 200 stupních
Počet porcí
3–4
Dýňové risotto z trouby
Máte rádi krémové risotto, ale nechce se vám stát u plotny a neustále míchat 👩🍳? Zkuste pečené dýňové risotto 🎃. Výsledek je dokonale krémový, stačí dodržet správné poměry. Risotto se sice vaří déle než to klasické, ale vy nebudete muset hnout prstem 🧘♀️!
Co potřebuju?
K odměřování používám hrnek o objemu 250 ml
- 1 hrnek arborio rýže
- polovina větší dýně Hokkaido (cca 650 g po očištění)
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 3 hrnky zeleninového/kuřecího vývaru (750 ml) – pro ulehčení práce jsem použila kostku
- 50 g parmazánu + na podávání
- 70 g másla (10 g na opečení cibule, zbytek studené do risotta)
K podávání
- dýňový olej
- opečená dýňová semínka
- pečené kostičky dýně s olivovým olejem a solí
Jak vařím?
- Zapnu si předehřívat troubu na 180 stupňů.
- Cibuli nakrájím nahrubo, česnek taktéž. Oboje vhodím orestovat na silnější plátek másla do většího hrnce, který je možný vložit do trouby.
- Mezitím nakrájím dýni na kousky (dýni neloupu).
- Cibuli s česnekem nechám jen lehce zprůhlednit a změknout (2–3 minuty), přisypu rýži. Opět nechám rýži jen lehce zprůhlednit. Přihodím dýni a zaliju horkým vývarem. Promíchám.
- Přiklopím poklicí či alobalem a dám péct do trouby na 1 hodinu a 10 minut. Není potřeba míchat.
- Před vyndáním z trouby ochutnám, zda je rýže hotová. Pokud se veškerá tekutina nevsákla, tak to nevadí.
- Lžící/vařečkou energicky míchám a většinu dýně rozmělním. Vhodím zbylé studené! máslo a nastrouhaný parmezán. Dosolím, pokud je třeba.
- Podávám posypané dýňovými semínky, opečenými kostičkami dýně a zakápnuté dýňovým olejem.
Tip: na jemném risottu je báječný křupavý prvek. Kousek dýně nakrájím na malé kostičky, které zakápnu olivovým olejem a osolím. Peču v menší zapékací nádobě společně s risottem.
Tip 2: pokud máte v risottu rádi jemně kyselou chuť po víně. Přilijte půl hrnku bílého vína ve chvíli, kdy restujete rýži, a nechte odvařit.
Doba přípravy
10 min
Doba vaření/pečení
do 10 min. vaření, 1 hod a 10 min. pečení při 180 stupních
Počet porcí
4
Přemýšlíte, co naservírovat sobě a rodině k snídani? Vsaďte na 3 recepty, které zvládnete připravit za pár minut už večer a ráno si tak budete moct přispat.
Recepty byly připraveny v milé spolupráci s Petit Bateau.