Hrách patří mezi nejlevnější a nejvíce opomíjené luštěniny. Proti hrachu je cizrna a čočka hvězdy :). Je pravda, že s ním také příliš často nevařím. Pokud to máte stejně, zkuste tuto, díky kořenové zelenině, příjemně nasládlou polévku. A na závěr si nezapomeňte k polévce osmahnout chuťově výrazný tempeh. Anebo mne moc chutnala rychle osmahnutá na tenounkou plátky nakrájená mrkev.

A pokud se hrachu nebojíte, zkuste i tyhle hrachové karbanátky.


Co potřebuju?

  • 250 g žlutého půleného hrachu (váha v suchém stavu) | 9 Kč
  • 3 větší mrkve | 6 Kč
  • 1 velká petržele/pastiňáku | 15 Kč
  • 1 cibule | 3 Kč
  • 3 stroužky česneku | 3 Kč
  • kousek květáku anebo řapíkatého/bulvového celeru | 7 Kč
  • olej na opečení | 2 Kč
  • 2 bobkové listy
  • 1 kostička zeleninového bujónu | 5 Kč (hodí se samozřejmě zeleninový vývar, ale ten já neměla)
  • sůl na dochucení
  • 1,5 l vody
  • 200 g uzeného tempehu | 50 Kč

Celková cena za 4 porce: cca 100 Kč


Jak vařím?

1.
Alespoň na 8 hodin dám namočit hrách. Poté jej důkladně propláchnu.

2.
Kořenovou zeleninu očistím a nakrájím na kostičky. Česnek a cibuli nasekám nahrubo. Květák rozdělím na růžičky.

3.
Na dvou lžících oleje zeleninu opeču dozlatova. Občas promíchám, celkově to trvá asi 10 minut.

4.
Poté přihodím propláchnutý hrách, kostičku bujónu a bobkové listy. Zaliju 1,5 l vody. Vařím na polovinu výkonu varné desky asi 45 minut.

5.
Vylovím bobkové listy. Polévku rozmixuju ponorným mixérem a podle chuti dosolím.

6.
Tempeh nakrájím na plátky anebo kostky a rychle opeču na troše oleje na pánvi. Výborná je také mrkev nakrájená na tenké plátky a zprudka orestovaná.

Doba přípravy
10 minut, 1 hodina vaření
8 hodin namáčení hrachu

Počet porcí
4–5

Variace
Nebojte se použít i klasickou čočku anebo zelený hrách