Určitě nejsem jediná, kdo je horoucím příznivcem všech druhů kari. Miluju ho pro rychlou přípravu. Miluju ho pro plnou a utěšující chuť. Miluju ho pro jeho rozmanitost. Je to moje “comfort food”. Navíc ho můžu jíst pohodlně z misky ☺️.

Příprava kari může být na dlouhé lokte. A to v případě, že se pustíte do přípravy své kari pasty. Pár hezkých chvil strávíte nad sháněním správného koření a bylinek. Zapotíte se u přípravy pasty v hmoždíři. Ano, je to krásný způsob, jak si vaření užít. Taky se na to těším, ale dokud budu mít malé děti, beru to zkratkou a dobrou kari pastu koupím a pak už je to šup šup.

Nezapomeňte, kari je báječně obměnitelné. Sluší mu ohromná škála zeleniny, luštěniny, maso, ryby i tofu. A koriandr! Ten vždy 😍


Co potřebuju?

  • 1 cibule
  • půlka cukety
  • půlka lilku
  • 1/4 až 1/2 květáku
  • 1 větší brambora
  • malá miska uvařené/konzervované cizrny
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1 lžička kari pasty
  • sůl anebo rybí omáčka na dochucení
  • olej na opékání zeleniny (skvěle se sem hodí kokosový)
  • voda dle potřeby

K podávání: koriandr, basmati anebo jasmínová rýže


Jak vařím?

1.
Cibuli nakrájím nahrubo. Vhodím ji do kastrolu na 2 lžíce oleje. 

2.
Mezitím nakrájím lilek, cuketu a brambory na kousky, květák buď nakrájím anebo rozeberu na menší růžičky. Přihodím k cibuli, promíchám a chvíli opékám. 

3.
Přidám lžičku kari pasty, promíchám a přisypu cizrnu. Zaliju kokosovým mlékem. Doliju vodou tak, aby byla většina surovin ponořených. Přiklopím poklicí a vařím změknutí – 20 až 25 minut. Vařila jsem na stupeň 10 ze 14.

4.
Na závěr dochutím rybí omáčkou (pokud netrvám na veganské verzi) anebo solí. Pro krémovější texturu mohu část kari rozmixovat tyčovým mixérem. 

5.
Podávám s basmati anebo jasmínovou rýží a dozdobím koriandrem. 

Doba přípravy
15–20 minut

Doba vaření
30–35 minut

Počet porcí
4