Zdravější twist na klasický quiche lorraine, ale ničeho se nebojte, chuť je skvělá a oproti tradiční verzi se budete moct po jídle ještě i hýbat :).

Slané koláče peču ráda, jsou velmi vděčnou večeří pro mého manžela a zároveň jsou báječnou svačinou druhý den na výlet. A především jsou dokonale variabilní, na podzim se hodí dýně, na jaře zase bylinky, chřest, čerstvý špenát, v létě zase rajčata, cukety, lilky a v zimě peču ráda třeba cibulový quiche.

Na blogu už pár slaných quichů mám, tak mrkněte sem anebo sem. V obou požívám klasické máslové křehké těsto, které se hodí i sem, pokud se vloček trošku bojíte.


Co potřebuju?

Křehké vločkové těsto

  • 220 g jemných ovesných vloček
  • 80 g studeného másla 
  • 1 menší lžička soli
  • 1–2 lžíce ledové vody

Náplň

  • 400 g zakysané smetany (měla jsem 15%)
  • 150 g kvalitní kuřecí/krůtí šunky
  • 150 g goudy/ementálu
  • 3 vejce
  • sůl, pepř
  • pažitka či jiná oblíbená bylinka (dejte podle své chuti)

Jak peču?

1.
Připravím těsto, které potřebuje odležet v lednici. Do větší misky odvážím vločky, přikrájím máslo a přisypu sůl. Konečky prstů vytvořím drobenku, do které poté postupně přiliju studenou vodu a dotvořím hladké kompaktní těsto.

2.
Těsto zabalím do potravinářské fólie a dám odležet na hodinu do lednice.

3.
Připravím náplň. Pokrájím šunku na kostičky. Dám do mísy. Sýr nakrájím na menší kostičky a přidám ho k šunce. Do mísy přiklepnu vejce a dám zakysanou smetanu. Osolím, opepřím a přidám i posekanou pažitku či jiné bylinky. Promíchám.

4.
Zapnu si předehřívat troubu na 220 stupňů. Odležené těsto vyndám z lednice a vmačkám ho do koláčové formy, nepracuje se s ním tak snadno jako s klasickým křehkým těstem, takže vmačkání do formy zabere trochu času.

5.
Formu s těstem dám předpéct do trouby na 220 stupňů na 10 minut.

6.
Poté vliju náplň na přepečený korpus a dám péct na dalších 55 minut při 170 stupních. Posledních 5 minut přepnu na zapečení pod grilem. Před krájením nechám zchladnout.

Doba přípravy
30 minut

Pečení
220 stupňů prvních 10 minut
170 stupňů dalších 55 minut i s náplní

Forma na pečení
Keramická forma Emile Henry o velikosti 24 cm