Dostala jsem od manžela nádhernou novou formu na pečení, takže bylo jasné, že obratem musím vymyslet, jak ji pokřtít. Měla jsem doma dýni, ořechy, nějaké bylinky, a tak jsem zkusila upéct slaný quiche z křehkého těsta s už podzimně laděnou náplní.

Co potřebuju?

Quiche jsem pekla ve formě o velikosti 24 cm.

Na křehké těsto

  • 110 g studeného másla
  • 160 g hladké (špaldové) mouky
  • půl lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • cca 50 ml ledové vody (ideálně z rozpuštěných ledových kostek)

Na náplň

  • 750 g dýně hokkaido nakrájené na kostky
  • 1 cibule
  • 2 hrsti ořechů (používala jsem vlašské a para)
  • máslo / ghí / olivový olej
  • sůl
  • 1 větší větvička tymiánu
  • 300 ml zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 120 g nahrubo nastrouhaného čedaru

Jak peču?

1.
Když peču z křehkého těsta, vždycky jím začínám, aby si mohlo odpočinout v lednici. Do mísy navážím mouku, sůl, cukr, přidám na kousky nakrájené studené máslo a co nejrychleji propracuji, až se mi vytvoří malé hrudky z másla. Teď přiliju ledovou vodu a vypracuju hladké a nelepivé těsto. Rychlost je opět klíčová, aby se těsto nepřepracovalo a nebylo mazlavé. Jestli máte robot, je ideální ho použít. Zabalím do potravinářské fólie a dám do lednice.

2.
Na pánvi si rozehřeju olej, máslo anebo ghí. A přidám nakrájenou dýni. Po pár minutách opékání přihodím nakrájenou cibuli a nasekaný tymián (bez dřevnatých stonků). Ještě přidám nahrubo nasekané ořechy a osolím. Opékám tak 15 minut. Dýně chytne barvu, ale nebude úplně měkká. Nechám chvíli vychladnout.

3.
Zapnu troubu a rozehřeju na 190 stupňů (horní i spodní ohřev). Vyndám těsto z lednice, chvíli propracuju a vyválím na rovnoměrně tlustý plát.

4.
Formu si vymažu máslem a přenesu do ní těsto, vymačkám okraje a nechám těsto taky kousek přes okraje přečuhovat, pečením vždy trochu sleze dolů. Dno těsta propíchám vidličkou a dám předpéct na cca 15 minut.

5.
Mezitím prošlehám vejce se smetanou, hořčicí, solí a nastrouhaným sýrem.

6.
Do předpečeného korpusu přendám dýňovou náplň a zaliju smetanovým krémem. Dám znovu péct na cca 45 minut. Pár minut před dopečením přepínám na gril, ať mám nahoře kůrku.

TIP 1: Recept na uvedené křehké těsto vychází z receptu od Markéty Pavleje. A mám ho snad už stokrát vyzkoušené. Těsto je úplně geniální na sladké i slané koláče.

TIP 2: Při předpékání těsto je určitě dobré jej vyložit pečicím papírem a vysypat např. hrachem či fazolemi. Těsto se pak nenafukuje. Ale já se k tomu pořád ne a ne dokopat.

TIP 3: Quiche je určitě lepší nechat alespoň chvíli vychladnout. Smetanová náplň krásně ztuhne a při krájení se nerozteče.