Koláč, který si vás získá pro svou rychlou a snadnou přípravu, variabilitu a jemnou chuť. Na podzim bude skvělý s hruškami, jablky anebo švestkami, v zimě s mraženým ovocem uschovaným z léta, na jaře s rebarborou a v létě s meruňkami, jahodami anebo borůvkami. Kyselejší ovoce posypte drobenkou, jablka doplňte skořicí a vlašáky. A tak dále… Nechte se vést vlastní mlsností.


Ingredience

Lité těsto

  • 150 g bílého jogurtu
  • 1 žloutek
  • 25 ml rostlinného oleje
  • 100 g cukru (já měla tentokrát moučkový)
  • 6 g prášku do pečiva
  • 50 g dětské krupičky
  • 80 g hladké špaldové mouky
  • špetka soli
  • navíc olej a krupička na vymazání a vysypání formy

Náplň

  • 250 g tučného tvarohu (doporučuju koupit kvalitní farmářský)
  • 25 g moučkového cukru (1 polévková lžíce)
  • 2 pevné hrušky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 25 g mandlových lupínků

Postup

  1. Začnu předehřívat troubu na 170 stupňů (horní a spodní ohřev). Také si vyndám všechny suroviny z lednice, aby se srovnala jejich teplota.
  2. Koláčovou formu vymažu olejem a vysypu krupičkou.
  3. Připravím náplň. V misce promíchám tvaroh s cukrem. Dám stranou. Hrušky oloupu a nakrájím na tenké plátky. Přendám je do misky, kde je zakápnu citronovou šťávou, aby nezhnědly.
  4. Pustím se do těsta. Do mísy odměřím všechny suroviny na těsto a promíchám metlou do hladké konzistence.
  5. Těsto vliju do formy a lehce uhladím. Oslazený tvaroh nepravidelně navrším na těsto a na něj rozprostřu i hrušky.
  6. Posypu mandlemi a dám péct do trouby. Peču asi 1 hodinu a 15 minut. Před krájením nechám vychladnout.

Doba přípravy
do 20 minut

Pečení
75 minut při teplotě 170 stupňů

Forma na pečení
Keramická forma Emile Henry o velikosti 24 cm