
Koláč, který si vás získá pro svou rychlou a snadnou přípravu, variabilitu a jemnou chuť. Na podzim bude skvělý s hruškami, jablky anebo švestkami, v zimě s mraženým ovocem uschovaným z léta, na jaře s rebarborou a v létě s meruňkami, jahodami anebo borůvkami. Kyselejší ovoce posypte drobenkou, jablka doplňte skořicí a vlašáky. A tak dále… Nechte se vést vlastní mlsností.

Co potřebuju?
Lité těsto
- 150 g bílého jogurtu
- 1 žloutek
- 25 ml rostlinného oleje
- 100 g cukru (já měla tentokrát moučkový)
- 6 g prášku do pečiva
- 50 g dětské krupičky
- 80 g hladké špaldové mouky
- špetka soli
Náplň
- 250 g tučného tvarohu (doporučuju koupit kvalitní farmářský)
- 25 g moučkového cukru (1 polévková lžíce)
- 2 pevné hrušky
- 25 g mandlových lupínků
Jak peču?
1.
Zapnu si předehřívat troubu na 170 stupňů. Také si vyndám všechny suroviny z lednice, aby se srovnala jejich teplota.
2.
Do mísy odměřím všechny suroviny na těsto a promíchám metlou do hladké konzistence.
3.
Koláčovou formu vymažu olejem a vysypu krupičkou.
4.
Těsto vliju do formy a lehce uhladím.
5.
Tvaroh promíchám s cukrem a lžící jej nepravidelně navrším na těsto.
6.
Hrušky oloupu a nakrájím na tenké plátky. Rozprostřu je na koláč.
7.
Posypu mandlemi a dám péct do trouby.
8.
Peču asi 1 hodinu a 15 minut. Před krájením nechám vychladnout.
1. Naliju těsto 2. Rozprostřu tvaroh 3. Naskládám hrušky 4. Posypu mandlemi



Doba přípravy
do 20 minut
Pečení
75 minut při teplotě 170 stupňů
Forma na pečení
Keramická forma Emile Henry o velikosti 24 cm